OI MIS ARMAS PARDIKENE: Õpime ära, et koju jõudes tuleb minna turule ning osta sealt kuus tükki kana-, hane- või pardirinda, vaadake ise, mis neist parasjagu ilusam on. Juku-Kalle Raid proovis parti, see linnuke on kuidagi eriti meele järele.
Nüüd siis veidike järgnevast. Kuus pardirinda viruta kaussi (õudne, kohe meenub see jube Justamendi laul, kus võtmeid kaevu virutatakse), hõõru nad kokku tugeva tüümiani, jämeda soola, ohtra karripulbri ning punase pipraga. Tšillihelbed ajavad asja samuti edukalt ära; tuleb lihtsalt endale pähe taguda, et alljärgnev lind olgu tuline. Kes kanget lindu ei kannata, mingu lähimasse sööklasse kruupe mekkima. Väga otstarbekas on seejärel teha üks tee ning asuda mõtisklusradadele: millest teha marinaadi vedelikuosa. Otsustasin sedapuhku, et panen asjale juurde pool purki murakamoosi ning hõõrun linnurinnad uuesti sisse, siis aga lisan mangomahla, nii et kogu ollus oleks enam-vähem kaetud, ja siis surun olluse jõuga vedeliku alla.
Kui need tunnikesed on oma elust õhtu poole veeretatud, tuleb teha ilus küüslauguõli võiga. Mina võtsin turult 84% taluvõid, panengi seda kohe kõvasti kuumale pannile, lisan veidi soola, küüslaugurattad ning kuivatatud piripiri, mis on meele järgi igale maitserikkalt elavale mehele ja mittemehele. Praen need mõnusalt pruunikaks ja tõstan välja, sest siis on maitseõli puha pandav! Olgu see edasiseks vajalik vedelik ikka terav kui põrgu. Seejärel eemaldatagu õlist piripirid ja küüslauk, tõstetagu nad eraldi ja lisatagu pärast näiteks kartulipudrule.
Nüüd pruunistan sellessamas õlis ära kõik linnutükid, pruunistan nad auväärselt krõbedaks, kuldseks, kohati ehk isegi enamat. Oi, küll nad on ilusad! Nüüd tuleb tuli keerata madalaks-madalaks, kallata linnutükkide peale kogu marinaad, lisada veel mõned kuivatatud piripiri piprad, katta pannike või potike kaanega.
Samal ajal ei maksa unustada, et lind, va siga, võib kätte maksta, kui ta maha jätta. Nii et ikka käi ja sega aeg-ajalt linnukest ja vaata, et ka vedelikukest piisaks. Kui ei, passib ju mangomahlakest, vett või tibake magusat laket, milleks on mõningad punaveinid, lisaks äsada.
Kui teie lind on kanarinnakene, võite tunni pärast juba mugima hakata, haneke või pardike on sulavpehmed umbes kolme tunni pärast. Aga eks see sõltu ka rinnatükkide suurusest, katsuge ikka ise ka vaadata, ega te napakad ole!
Enne tulelthaaramist lisaksin ma magusasse marinaadikastmesse mustikaid. Olenevalt aastaajast, värskeid või külmutatuid.
Kui linnuke juba taldrikul, vala ta üle vaarikakastmega, mida asendab ka vedelam moos. Kui linnuke on ikka piisavalt terav ja tuldõhkav, hakkavad murakas, mustikas ning mango tööle lihtsalt ideaalselt. Aga pidage meeles: teravusega linnupoisi juures koonerdada ei maksa. Päris ärge ennast ära tapke, eks ole, pange linnule ikka täie rauaga.
Serveerides võib lisada värsket tüümiani, basiilikut või tilli. Aga ega rohelise üle pole mõtet pirtsutada, kõlbab enam-vähem kogu spekter. Ja, nagu pildilt näete, haukame juurde rammusat kartuliputru, mis on tehtud taluvõi ning mõnusate lisanditega. Aga see retsept juba kusagil mujal.