Oktoobrikuus on paras aeg hakata mõtlema jõulujookidele. Seepärast pakume vahelduseks toitudele sel korral retsepti napsist, mis sobib väga hästi jõulutoitude juurde.
Balkani ilus komme
Travarica (häälda: travaaritsa) on naps, mida tunnevad kõik Balkani rahvad. Lõunaslaavi keeltes tähendab travarica rohunapsi, mille koostisse kuuluvad aniis ja kõikvõimalikud maitsetaimed. See jook on võrdlemisi mõrkjas ega ole maiasmokkadele seetõttu tingimata meeltmööda. Aga kes soovib tõelise looduse karget maitset ja usub selle joogi raviomadustesse, hindab seda väga kõrgelt.
Balkanil valmistatakse travarica põhiliselt kodus aetud viinamarjapuskarist, mida Eestis naljalt kätte ei saa. Kodune puskariajamine on aga Eesti seaduste järgi üleüldse keelatud, mistõttu meie tingimustes on kõige valutum kasutada riigiviina. Mina olen teinud tõmmise tavaliselt lauaviinaga, see on üks odavamaid ja võrdlemisi talutava puhtusega piiritusjook (Viru Valge on hoopis hullem solk).
Kes on mekkinud, need on kiitnud
Balkani travarica’t järele aimata pole mõtet, asjatundjate joogile võrdväärset ei oska niikuinii kokku segada. Seepärast katsetasin oma peast välja mõeldud retsepti ja kõik, kes mekkinud, on kiitnud. Nagu ikka, tuleb retsepti suhtuda loominguliselt, mis tähendab, et ühe maitsetaime lisamine või puudumine ei tee lõpptulemust halvemaks.
Kõige parem on travarica jaoks võtta laiema – suuga 0,7-1-liitrine napsi- või veinipudel. Seejärel asu pudelisse toppima maitsetekitajaid:
– poole sidruni koor;
– 2 cm riivitud või tükeldatud ingverijuurt;
– 1 vars tilli;
– 10 cm sellerivart;
– 1 petersellivars;
– mõned värsked koriandrilehed koos vartega;
– basiilikulehed;
– pisut nõmm-liivateed;
– salveid;
– estragoni;
– näpuotsatäis aniisi;
– näpuotsatäis hakitud või riivitud muskaati;
– 2 küünt hakitud või purustatud küüslauku;
– punase t?illi kaun.
Ja siis vala viin üle nii, et pudel saaks täis.
Kork peale ning tõmbuma. Mida kauem seisab, seda parem, kuid kaks kuud peaks olema piisav, et kõik maitsed on imendunud viina sisse. Seega on oktoobri keskel just õige aeg jõulu-travarica tõmbuma panna. Hoiatus! Mitte käia napsi poole peal mekkimas, muidu ei saagi valmis travarica’t.