Iidamast-aadamast saadik on muna ikka eestlase näljahäda kustutanud. Tegelikult ei maksa sugugi suhtuda munatoitudesse halvustavalt – kui midagi muud ei ole, siis praeme muna. Paljud inimesed, kes on olude sunnil elanud ühikas, teavad muna tõelist väärtust ning oskavad seda lugupeetud kanatoodet kasutada.
Pealegi on muna lihavõttekuu kenaks sümboliks.
MARINEERIDA MUNA!
Munast saab valmistada vaheldusrikkaid ampse ja sugugi mitte üksluiseid toite, nagu ehk tihti arvama kiputakse. Muidugi kui kogu söögitegemine ei piirdu muna pannile lahtilöömisega ja soola puistamisega. Kuid isegi tavalist härjasilma ei suuda mitte kõik korralikult valmis praadida.
Kindlasti on paljudele üllatuseks, et mune võib ka marineerida!
Keetke tavaline äädikamarinaad loorberilehte ja pipraga. Lisada kindlasti kadakamarju, soola, suhkrut, punase pipra kaun või paar. Kõvaks keedetud munadel lüüa kergelt koor katki, panna purki ja valada marinaad peale. Katta purk kinni ja hoida külmas. Paari nädala pärast on munad söömiseks valmis. Kusjuures sobivad oivaliselt õlle juurde leiva ja ungari pekiga!
Hiinlased teevad munadega midagui sarnast, kuid kasutavad marinaadiks kanget tee-ekstrakti, mis on maitsestatud mõne vürtsikastmega. Selliseid keedumune hoitakse soojas tee-marinaadis. Samuti suurepärane pidulauasuupiste ehk sakuska.
MUNA MAKSA JA JUUSTUPALLIDEGA
Tõsisemaks söömaajaks on suurepärane valmistada mune maksaga.
Maksaviilud maitsestada soola ja pipraga, veeretada jahus ning praadida. Eraldi praadida veel rohkelt sibularõngaid, porrut, hakitud petersellilehti. Maksale tõsta praetud sibulad, porrud ja igale viilule eraldi tehtud härjasilm.
Kindlasti võivad lemmikuteks muutuda ka muna-juustupallid.
Munavalge vahustada riivitud muskaatpähkliga, segada sisse munakollased ja riivitud juust. Vormida sellest paraja suurusega pallikesed ning praadida rohkes keevas õlis kuldkollaseks. 1 muna kohta kulub u 100 g riivitud juustu. Lapsed armastavad süüa kuumalt piimaga, vanamehed õllega! Vanamehed võivad seda toodet ka õlles praadida. Tumedas õlles on amps eriti suupärane.
MUNAHÜÜVE!
Erinevalt omlettidest tasuks rohkem valmistada hoopis munahüüvet. See on mahlasem ja ka kergem valmistada. Klassikaline omlett kipub ikka pisut kuiv jääma. Munahüübe puhul kasutatakse vedelikku (piima, rõõska koort) pisut rohkem. Hüüvet tuleb valmistamise ajal pannil kergelt segada, kuniks see pole lõplikult hüübinud. Valmis hüüve ei pea üldse pruunistunud olla. Ta peabki olema õrn, kohev, mahlane nagu tarretis.
Munahüübe täidistena võib kasutada tohutult palju erinevaid kombinatsioone. Jätkuks vaid fantaasiat, võib siin ohata. Umbes nagu pizzakatte puhul. Munahüübest võiks kujuneda aprillis vabalt pühapäevahommikune kogu per roog.
Toome huvilistele ära ka ühe võimaliku munahüübe, mis meile põrgulikult maitseb. Praadida sibul ja küüslauk, paprikapulbriga üle valada ja segada. Praadida seened.
Praadida sink, suitsuvorst, külma seaprae jäägid jne. Lisada juurde porru, praetud sibulad ja seened. See lahti klopitud munaga üle valada. Puistata munahüübesse õhukesed tomativiilud. Veidi aja pärast raputada peale sinihallitusjuustu tükikesi.
Nii et pole see muna sugugi kehva perenaise hädapärane vahend kiiresti midagi maitsvat kokku keerata. Annab päris mõnusalt ja kunstiliselt keerata!