On sõpradel selline komme: saada kokku, ajada maailma asjadest juttu ning teha toitu. Parim on nimetet tegevuseks võtta ilus vaba päev, parim on see, kui alustada kahekesi, aga tegevuse käigus kooslülituda kõigi juurdetulevate hääde inimestega. Igakevadine möödapääsmatu üritus: pelmeenitegu.
PÕHILISED ASJAD
Point üks. Kell kui tiksuv mehhanism selleks õhtuks käe pealt eemaldada, tõsine mäng tahab oma aegruumi. Point kaks: anda aegsasti tutvusringkonnale märku, mis päeval pelmeeni tehakse, mis järjekorras sõbrad teokohta laekuda võiksid ning mida kaasa tuua. Point kolm: kui tegu on läbi, valmistada intellektuaalseks söögikohtumiseks ette kõik toredad inimesed, anda neile häbenemata teada, kus toimub istung.
Raidi-Kümmeli pelmeenitirriteerimine, kui kasutada Astrid Lindgreni lastelegi arusaadavat leksikat.
Sest mis on pelmeen? Pelmeene on sama palju kui pelmeenitegijaid. Ning kes ootab keedetud tainast ümber hakkliha, peaks üritusest mitte osa võtma.
Sest selle asja juurde siin kuuluvad elulust ja eksperimenditahe.
Aga kõigepealt võetakse 100 grammi. Puhast külma viina. Ning istutakse.
Justkui enne teeleasumist (kohver vajalikuga – pelmeenitegemiseks – muidugi juba aegsasti pakitud).
KELLEL ON PELMEENID?
Pelmeenid on venelastel. Ukrainlased kutsuvad neid varennikuteks. Varennikud on veidi teise kujuga, paksema ja pehmema taignaga ning nende täidiseks ei pea tingimata olema hakitud liha, kala või seened. Varennikuid saab näiteks teha karusmarjade ja hakkmasinast läbilastud loomamaksa seguga. Ülihead on, võime kinnitada. Täidist tuleks vaid enne sutsuke pruunistada ja sinna kõvasti (maitse järgi, eksole) t?illit ja musta pipart ja soola lisada.
Põhja- ja Kesk-Aasias ning Kaukaasias armastatkse mantõsid. Need on nagu üks suur pelmeen. Eriti mõnusaks teevad mantõ aga selle mahlane sisu. Kui mantõl ühest otsast nurk ära hammustada, valgub sealt välja mõnus mahlane puljong. Vanasti sai ka näiteks Tallinnas häid mantõsid Kosmose kino taga asunud klaasputkas, mida pidasid aserid. Nüüd seda enam ei ole. Üks autoritest aga tunneb ühte inimest, kel on tuttav, kes sõi Jerevanis ära korraga 87 hinkalit. Hinkali on samuti olemuselt pelmeen, aga samuti kuradi suur, umbes 6-7 meile tuntud poepelmeeni.
KIRJUTAGE ÜLES
Pelmeenitaigna retsept on lihtne. Pere jaoks normaalse koguse jaoks segage tainas:
3 teeklaasi nisujahu, 1 muna, 2/3 teeklaasi sooja vett, soola maitse järgi. Üks meist soovitab ka musta ja valget pipart.
Pelmeeni sisse, nagu öeldud, võib panna erinevaid täidiseid. Klassikalised Siberi pelmeenid sisaldavad pooleks sea- ja looma hakkliha, kindlasti sibulat, maitse järgi soola ja pipart, natuke puljongit või sooja vett.
Eriti head pelmeenid on lamba hakklihast. Kui neid veel süüa seenekastmega, on tulemus hüper-super.
Pelmeeni täidise võib teha ka soolaseentest. Ja nii edasi. Venelased näiteks armastavad pelmeene, kus seahakkliha on segatud värske- või hapukapsaga.
Soovitus: Eesti poelettidele on jõudnud erinevate täidistega Jüri pelmeenid. Need ongi tehtud Tallinna külje all Tartu maantee ääres asuvas Jüril. Parimad saada olevad pelmeenid on aga Jüri pelmeenid lamba hakkliha täidisega. Ühes pakis 350 grammi. Jou. Viimane info oli neile, kes ise midagi ei viitsi.
*
Aga põhilist ärge kindlasti unustage: sõbrad, vaba aeg ning tahtmine üksteisega rääkida.