Seentest võib kirjutama jäädagi. Tegelikult kasutab eestlane söögiks väga väheseid seeni, ehkki maitsvaid seeni leidub meie looduses küll. Eestlase jaoks on kahtlemata esikohal kukeseen. Ilmselt seetõttu, et teda ei pea kupatama ja võib kohe pannile panna. Teisel kohal on ilmselt kuuseriisikas. Jälle sama lugu. Parimad kuuseriisika kohad on Lääne- ja Põhja-Eestis. Sama populaarsed pole paraku puravikud. Pahatihti öeldakse nende kohta, et limased ja vastikud. Tegelikult on puravikud seeneriigi delikatess. Okei, sapipuravikku ei tasu korjata, rikub kõik, isegi paja millesse ta on kogemata sattunud. Soolaseentena eelistab eestlane riisikaid.
Aga kullakesed, õppige seeni ära tundma, lugege vastavaid raamatuid ja laiendage valikut. Vastupidiselt meie tavadele ei hakka seeneaeg ilmtingimata sügisel. Juba suvel võib metsast häid söögiseeni leida.
Kõlbavad toiduna ja sakuskana erinevate napsude juurde. Tõsi, alkohoolsed joogid tuleb unustada, kui maitstatakse voldilist tindikut. Nimelt muudab alkohol sel juhul inimese nahavärvi lillaks. Vaatepilt on õudne. Aga anna seda vaenlasele! Voldilisi tindikuid peaks praegugi kasvama Tartus Peterburi maantee ühikate ja Emajõe vahele jäävas pargis.
Püüdke seeni ka kuivatada. Eriti neid, mis korjatud kuiva ilmaga. Kuivatamine sobib eriti õhukese viljalihaga seentele; paksu viljalihaga seened, nagu puravikud, tuleks viilutada eoslehekeste joone järgi u 5 mm paksusteks. Nöörile aetuna jäta seened päikeselise ilmaga õue. Võib sekeldada ka ahju abil, alla 50° kuumuses, praokil ahjuuksega. Nii ei ole vaja neid tuppa laiali riputada. Kuivatatud seentest on talvel-kevadel hea valmistada näiteks seenesuppi, mis meil küll eriti populaarne ei ole.
Nüüd üks seenesalati retsept ka marineeritud seentest, mis soolaseenesalatile põrmugi alla ei jää:
1 õun, 1 soolakurk, 1 paprika, ½ porrut, 200 g kodujuustu, 3 dl marineeritud seeni.
Kastmeks võib kasutada marinaadileent, kuhu lisada mõni tilk õli.
Ja kaks seenesuppi. Tehke neid üha, sest nad on head.
KUUSERIISIKASUPP
1 l värskeid kuuseriisikaid, 11/2 l vett, 2 köögiviljapuljongi kuubikut, 2 spl võid, 2 spl nisujahu, ½ tl valget pipart, ½ tl musta pipart, 1 tl harakputke, soola maitse järgi, 1 munakollane, ½ – 1 dl rõõska koort, peale puistamiseks hakitud peterselli.
Tükelda seened ja pane vette potti. Lisa puljongikuubikud. Lase tasasel tulel 15 min keeda, kurna puljong ja võta seened välja. Sulata potis või ja sega hulka nisujahu. Lisa seenekeeduvesi ja lase 10 min keeda. Lisa maitseained, keeda veel natuke. Klopi supitaldrikus segamini munakollane ja kooretilk. Kalla supp tasakesi sinna peale. Kaunista peterselliga.
KUKESEENE-JUUSTUSUPP
2 spl õli, ½ porrut, 1 pastinaak, 2 porgandit, 1 l kukeseeni, 1 l köögiviljapuljongit, 200 g sulatatud juustu, ¼ tl valget pipart, ½ tl harakputke, ½ tl tüümiani, soola, soovitav ürdisoola, 2 spl odratärklist, peale puistamiseks hakitud murulauku.
Kuumuta potis õli, aseta sinna porrurõngad ja kitsasteks piklikeks õhukesteks viiludeks tükeldatud juurviljad. Lisa tükeldatud seened, vala kõige peale puljong. Hauta suppi 15 min. Lisa lusikaga sulatatud juust kuni see on supisse sulanud. Kui tahad suppi paksemaks teha, lisa vette segatud odratärklist. Raputa peale hakitud murulauku.