LUGU ELUS TAIMETOITLASEGA: Mis mõtteid tekitab teis sõna „mahedikurull“? Veidi koleda hipsterliku kõlaga on, tulevad meelde kaalikakurnajad. Tegelikult aga on see täiesti korralik ning maitsev magusvärk. Ingomar Tuul käis haukamas.
„Ilmselgelt pole sõna „mahedik“ veel massidesse jõudnud,“ seletab Maru mahedikurullide valmistaja Kati. „Tegemist on eestikeelse vastega võõrapärasele „smuutile“, mis leiutati juba aastaid tagasi.“ Seega, mahedikurullid on tehtud mahedikust ehk smuutist. Saime Katiga tuttavaks Telliskivi Taimetoidupäeval. Tema laud oli pilkupüüdev oma isuäratavate rullidega suurtes purkides ja tavapärastest hoopis teistsuguste pulgakommidega.
Mis rullid, mis pulgad ja mis on Maru?
Mahedikurullid on Saaremaa käsitöömaiustused. Saarlased kohe oskavad igasugu põnevaid asju teha!
Tegelikult olen mina selline poolsaarlane. Mu lapsepõlvekodu oli Tallinnas Nõmme mändide all, aga kolm-neli kuud aastast veetsin alati Saaremaal vanaema juures. Lisaks oli meie perel Saaremaal ka suvila, nii et mina ei tea, mis tähendab veeta suve linnas. Viis aastat tagasi saigi saarde päriseks kolitud. Alguses maandusime mu vanaema juures, et olla ja tunda siinset elu. Hirm oli, et nostalgia kaob esimese pimeda ja igava talvega, aga nii pole läinud. Siiamaani naudime hullult siin elamist ja linna tagasiminekuplaane pole isegi arutanud mitte.
Lähemalt sinu rullidest – milline on nende saamise lugu? Kuidas nimi sündis?
Sellest ajast, kui perega Tallinnast ära kolisime, tiksus mul kogu aeg kuklas, et mis oleks see oma asi, mida ajama hakata. Suvel hakkas mul sügavkülm nii kiiresti hea ja paremaga täituma, et pidin leidma ka muid säilitamisviise. Moosi pole ma kunagi eriti viitsinud keeta. Siis uurisin lähemalt toidu kuivatamise kohta, mis tundus uudne ja põnev. Lihtne ka! Ma olin kuulnud, et saab kuivatada ka vedelat puuviljapüreed ja kuigi ma esimese kuivati ostsin suurte plaanidega seal absoluutselt kõike kuivatama hakata, pole see masin pärast esimesi marja-puuviljakatsetusi suurt muud näinud! Need maiustused tundusid kohe hea ideena, kuna ma ise olin neist vaimustunud nende naturaalse koostise võimaluste tõttu, need maitsesid väga isegi mu elukaaslasele ning lapsed nõudsid kogu aeg juurde! Ja mina mõtlesin, miks keegi ometi nii toredaid asju ei müü. Hakkasin proovima erinevaid retsepte, uurisin, mis nõudeid peab tootmiseks täitma, kirjutasin äriplaani ja hakkasin pihta. Nimi Maru on lühend sõnast mahedikurull ja samas on mahedikurullid maruägedad ja maitsvad, nii et see sobis igatpidi ideaalselt. Sõna „mahedikurull“ tuletasin ise, üritades kõige täpsemalt seletada, mis need ikkagi on, mis sealt kuivatist välja tulevad. Logoga mul vedas, sest tuttavale disainerile ka mu rullid meeldisid ja ta hea meelega aitas mind kujundusega. Minu jaoks oli algusest peale oluline, et tooted oleksid visuaalselt pilkupüüdvad nii pakendis kui ka ilma.
Sa oled viimase paari aasta jooksul oma toitumist ja elustiili üle vaadanud. Kas ja kuidas on see sinu elu mõjutanud? Sa oled taimetoitlane…
Tahtsin ükskord lastele sünnipäevaks ise martsipanitorti teha, aga jäin täiesti juhuslikult uurima, mis mõjuga on need toiduvärvid, mida ilusate piltide tegemiseks kasutatakse. Pean siinkohal silmas asovärve, mitte looduslikke värve peedist ja porgandist. Guugeldades ehmusin täitsa ära, sest mina küll ei soovi, et mu lapsed neid tarbiks. Mul oli tol ajal aega ja süvenesin toidutemaatikasse rohkem. Internet ja raamatukogud on ju materjali täis, lihtsalt uuri ja loe. Samm-sammult hakkasin muudatusi tegema, näiteks nisujahu ja rafineeritud suhkur välja, puuviljakorv alati täis, pähklid-seemned menüüsse jne. Õppisin smuutisid tegema! Lõpuks jõudsin infoni taimetoitluse kohta. See tundus algul äärmuslik, aga samas ka täiesti loogiline ja otsustasin ise järele proovida. See enesetunde muutus, mis kohe esimesel nädalal ilmnes, no see oli nii hea tunne! Siis ma ei teadnud veel midagi suurfarmide õõvastavatest praktikatest ega keskkonnaprobleemidest, vaid lähtusin lihtsalt enda olemisest. Muu infoni jõudsin tasapisi ja nüüd, paar aastat hiljem, olen endiselt elus ja täiesti terve taimetoitlane.
Mahedikurullid olid uus toit, aga sellega läks vist lihtsalt?
Seda küll! Maru maiustustega ongi see, et ma ei pea pikka juttu rääkima nende kasulikkusest, sest seda on ju maitsestki aru saada. Kui toidu peab meeldivaks rääkima, pole õige asi. Toit peab välja nägema kutsuv ja maitsema hea. Seda ma muidugi tavaliselt mainin, et koostisesse pole üldse lisatud suhkrut, kuna see teema on aktuaalne ja järjest rohkem inimesi oskab seda hinnata.
Kuhu sa jõuda soovid? Saaremaalt oled juba väljas, kas edasi maailma vallutama?
Tunnistan ausalt, et maailmavallutamise plaane ma ei sepitse. Vähemalt mitte veel. Minu eesmärk on heade ja ilusate toodete pakkumisega ka eelkõige iseendale tööd anda, et saaks üldse maal elada. Küll üks asi viib teiseni ja muidugi tuleb kasvada, aga hiiglaseks ei tahaks saada. Mul on igasugu ideid, mida veel toota võiks, oleks vaid aega rohkem!
Lõpetuseks, suvepuhkused on peagi algamas ja paljudel kindlasti plaanis Saaremaale tulla. Mida sina kui nüüdseks kohalik seal teha soovitad?
Võtta eesmärgiks midagi hoopis teistsugust kui tavaline Kaali-Angla-Kuressaare tuur. Võtke piknikukorv ja leidke üles tee Laidunina tuletorni. Minge Panga panga alla ja muidugi peale ka. Jalutage läbi mere Kõinastu laiule või Vilsandile, avastage varemetes Maasilinn ning telkige Harilaiu liivarannal. Siin on nii palju väikseid põnevaid kohti!