Juulikuus sobib hoopis rohkem nautida kergeid roogasid kui rasvaseid grillvorste või äädikast kuivaks tõmbunud lihatükikesi, mida kaukaaslasi solvavalt ?a?lõkiks kutsutakse. Eriti sobilik on suvisel laual värske kala. See on kerge ega koorma kõhtu liiast. Pealegi elab enamus inimestest ettekujutuses, et suvel on kena saledam välja näha. Igatahes aitab kerge kalaroog figuurihoidmisele paremini kaasa kui rasvane jahuvorst või vanadusse lõpnud sea lonti vajunud kõhutükk.
Mida me võtame
Mina pean valgest kalast rohkem lugu kui punasest. Kuid seekord katsetan erandkorras lõhega. Lõhel ja lõhel on õigupoolest suur vahe. Eks kaubanduskettide riiulid vallutanud Norra kalakasvanduste lõhe, mida on õige raske “värskeks” kalaks nimetada, ajab kah asja ära. Kuid kui õnnestub saada tõeliselt värsket lõhet, on sellel märksa rohkem jumet.
Aga katsetame.
Võtame õrnalt soolaga kaetud lõhefilee (kogus sõltub mõistetavalt sööjate arvust ja isust).
Valmistame õrna marinaadi, mille põhjaks oleks oliiviõli (ei pea olema külmpress), paks soja-, austri- või teriyaki-kaste, lisandiks aga purustatud küüslauk, värske t?illipipar, till, sidrunimahl, riivitud apelsinikoor, nõmmliivatee, värsked koriandrilehed ja … muidugi peotäis riivitud ingverit.
Kuidas me teeme
Laseme lõhefileel selles mõnusas marinaadis pool tunnikest supelda ja seejärel asetame 20‒30 minutiks lahtiselt ahju 200 kraadi juures särisema.
Lauale andes piserdame kala sidrunimahlaga üle.
Kala kaaslaseks sobivad hautatud õunad või värsked köögiviljalõigud: kurk, tomat, paprika …
Aga see pole veel kõik. Kala ilma katteta on nagu Kati karuta ja karu ilma aruta.
Nagu rusikas silmaauku sobib hautatud lõhe juurde katteks või ka kõrvale serveerimiseks avokaado-basiilikukreem. Seda on õige lihtne valmistada.
Ja nüüd kreem
Võtame koguseks näiteks:
– 4 avokaadot ja puhastame nende sisu kausikesse
– pigistame peale 1 sidruni mahla
– lõigume 6 värsket basiilikulehte või asendame selle 3 teelusikatäie pestokastmega
– veel musta pipart, tilli, soola ja riivitud ingverit maitse järgi
– püreestame ja serveerime värskelt.
Et kreem tummisem oleks, võib seda serveerida röstsaia või soolase küpsisega.
Aga mida kõrvale juua? Õllest on siiber ja vein teeb kiiresti uimaseks. Teeme spritzenit! Selleks sobib kõige tavalisem kuiv või poolkuiv (võib isegi poolmagus olla) valge odav pakivein. Kui see gaseeritud veega pooleks teha, ongi spritzen valmis. Kangust nagu õllel või siidril, aga vaheldust küllaga. Ja mis põhiline, kala juurde sobib hästi.
Ilusat suvenaudingut! Muide, ingver pidavat sääski eemale peletama. Proovige järele!