Dolma on maitsev eelroog, mida tunnevad kõik Vahemere idaosa ja Kaukaasia rahvad. Lähis-Ida köögi austajad on neid pisikesi rullikesi mekkinud kindlasti nii soojalt kui ka külmalt, tzatziki-kastme või puljongiga, pakituna viinamarjalehtedesse, kapsalehtedesse, bakla?aani, suvikõrvitsasse, tomatisse, paprikasse … Ühesõnaga, millesse iganes. Eesti köögi sõbrad tihtipeale ei tule selle pealegi, et ka meie kodune kapsarull on tegelikult dolma.
Rabarberileht on õige küll
Täna katsetame aga ühte vahvat arendust dolmast, nimelt hiid-dolmat. Kõigepealt erineb see tavalisest dolmast selle poolest, et see on parajalt suur. Teiseks ei saa seda enam eelroaks pidada, suuruse tõttu on see juba päris kena suutäis ehk põhiroog. Kolmandaks, sellisele suurele roale on vaja ka suurt lehte. Selleks sobib imehästi meie oma aia rabarberileht. Väidetavalt sobib ka rapuntsel, aga pole proovinud ja seetõttu ei oska soovitada.
Keerulist pole hiid-dolma valmistamise juures midagi. Esmalt võta mõned noored rabarberilehed (nii mitu, kui on sööjaid) ja pane paariks minutiks keevasse vette, et rootsud pehmeks läheksid. Hilissuvine rabarber kipub pisut puine olema. Seejärel tõsta rabarberilehed kuivama.
Dolma täidis
Nüüd asu tegema täidist. Kui soovid teha täidist ca 1 kilo (tõesti ei tea, mitu rabarberilehte see ära täidab), siis toimi järgmiselt.
* Keeda 200 g riisi (võib olla nii sõmer kui ka pudruriis).
* Võta ca 400 g lamba ja looma segu-hakkliha (see on muidugi maitseasi, võib ka koduse hakklihaga teha). Kui hakkliha on liiga kuiv ja taine, sega sisse pisut võid.
* Haki 3 sibulat ja aseta pannile, prae kuldpruuniks ning lisa pannile hakkliha.
* Praadimise käigus lisa teelusikatäis suhkrut, pisut soola ja maitse järgi maitseaineid – musta pipart, t?illit, peterselli, koriandrilehti, muskaati ja estragoni. Ega salvei, rosmariin ja tüümiangi paha tee.
*Lõppfaasis lisa kuni 300 g purustatud tomatit ja kolm küünt hakitud küüslauku ning sega hakkliha ja maitseainetega ühtlaseks massiks.
Nüüd jahuta segu nii palju, et seda saaks käsitsi voolida, sega sisse riis ja vooli 3 cm läbimõõduga vorstikesteks. Keera segu rabarberilehe sisse. Kui see ei taha koos püsida, võib niidi ümber siduda.
Nüüd lao rabarberi-hakkliharullid potti ja kata keeva veega ning keeda oma 15 minutit. Ja ongi hiid-dolma valmis!
Ära keeduvett ära viska!
Hiid-dolma juurde sobib külm hapukoorekaste. Selleks võta väiksem pakk 10% hapukoort, riivi või lõigu pisikesteks tükikesteks väiksem värke kurk, 1 küüslauguküüs, lisa pisut soola ja valget pipart. Kastmele on tervislik tunnike tõmbuda. Kõrvale sobib lava??.
Keeduvett ei maksa ära visata. Pane puljongipulbrit juurde ja saad mõnusa puljongi. Aga ka punane vein sobib hiid-dolmaga hästi.