Kunagi rääkis Kümmeli vanaisa loo. Miks ei ole geniaalsete heliloojate, kunstnike, arhitektide ja kokkade seas naisi (enamasti). Ta rõhutas sõna “kokk” ja vastas ise: “Aga sellepärast, et söögitegemine on tõeline looming.”
VANAISA JUTUD
Kui lähtuda vanaisa jutust, siis arvatavasti on kokanduse tõelise loomingu absoluutne tipp salat. Ja kama, milline salat. Sest salat on lõpmatu fantaasia produkt. Pole teist valdkonda söögitegemises, kus oleks võimalus sedavõrd vabalt ning täie rauaga katsetada ja eksperimenteerida. Ikka ainult salatite valmistamisel. Vähe teisest oblastist on sellega võrreldav veel ehk ainult kokteilide segamine – näiteks kohas, kus joojale on tohutult olulise tähendusega fakt, kas jook on segatud Fidel Castro eelse või järgse perioodi retsepti järgi.
Salatitega on veel see lugu, et kui oled seganud kokku mingeid produkte ja saanud lõpuks sobiva maitsekombinatsiooni, võib alati keegi tähtsa näoga öelda, et see on ju too või too salat. Ka salatite puhul saab rääkida klassikast. KesKus´is oli mõni aeg tagasi näiteks pealinna salati lugu. Aga salatite puhul on alati võimalus avastada ja luua midagi uut.
Mõtlesime, et on paras aeg panna kirja Toomase ja Juku-Kalle salatiretsept. Nagu igalühel, on ka alandlikel siinkirjutajatel oma lemmiksalat.
ESIMENE SALAT
Ilmselt on selle salati inspiratsioon tulnud Skandinaaviamaade puhvetitest lennukit oodates või mõnes kohvikus sõpra oodates. Kui kõht on tühi, aga nii tühi ka ei ole, et midagi toekamat tahaks, noh teate küll seda tunnet, kui kohvikus oodates kohvi võtate ja ühe salati sööte.
Sellesse salatisse on vaja Hiina kapsast, krevette, rohelisi ilma kivideta oliive, sinihallitusjuustu ning keedumuna. Ained võtta sobivas proportsioonis, kuidas kellegile meeldib. Hiina kapsas lõigata õhukesteks ribadeks, oliivid võib pooleks lõigata, aga võivad ka tervelt olla, ikka nii nagu rohkem meeldib. Ja kogu salatile annab pärast komponentide kokku segamist selle tõelise maitse muidugi kaste. See on aga antud juhul kõige suurem probleem. Vaja on sinepikastet, aga seda ei müüda Eestis mitte üheski poes valmis tehtuna. Veel paar aastat tagasi oli seda Skandinaavias nii populaarset kastet mõnes poes saadaval, aga enam ei ole. Seepärast tuleb sinepikaste ise valmis segada.
Sinepikaste:
* 1 spl sinepit (soovitav näiteks Soome magusat ja lahjat sinepit)
* 1 spl punase veini ädikat
* U 1 tl suhkurt (oleneb tegelikult sinepi magususest)
* ¼ tl soola
* Valget või musta pipart
* ½ dl oliiviõli
* 2 spl rõõska koort
Võib lisada hakitud tilli ja veidi sidrunimahla.
TEINE SALAT
Antud kastmega võid üle kallata ka teise salati, milleks haki hobuselihasalaamit (täitsa müügil), võta pihuga pärlsibulat, tükelda sellerit, greipi ning valgehallitusjuustu. Siis marineeri valges õlles ja tilgas veiniäädikas t?illitükid ja viska otsa; lõpetuseks melonitükid ja keedetud liha. Ning kastmega üle.
Sa kurat! Keele viib kaasa!