Lähenemas on suvi ja mõistlik oleks kergematele roogadele üle minna. Vaikse ookeani saared on kindlasti kergete ja suviste roogade paradiis. Seal lihtsalt leidub niisuguseid maitsvaid ja tervislikke ande. Nopi käepärane üles, pane kokku ja – ongi valmis.
Reisihuvilistest, kes lõpetasid praetaldrikul
Kuid siiski! Toitumine on rituaal ja iga rahvas mõtleb hästi järele, mida ja kuidas suhu pista. Rituaalil on mõnikord kõrge hind. Kui mitte selle jaoks, kes sööb, siis vähemasti selle jaoks, keda süüakse. Maailmanimedest on kuulsad maadeuurijad James Cook ja Mikluhho-Maklai suure tõenäosusega lõpetanud oma maise teekonna Vaikse ookeani saareelanike toidulaual.
Tänapäevased rituaalid on kindlasti muutunud inimsõbralikumaks ning maadeuurijad, misjonärid ja koloniaalametnikud on asendatud produktidega, kes ei püüa enne lauale andmist pidulisi oma usku pöörata. Seepärast pöörame meiegi pilgu tänapäevasele lauale ja jätame iidsed rituaalid ekstreemsemate elamuste harrastajatele.
Liha vist pole väga kerge roog. Ja ega Vaikse ookeani keskel seda palju ei söödagi. Imeliselt maitsva suvise roa saab ka ilma lihata tehtud. Ning isegi taldrikut ei ole vaja. Nõusid kasvab puu otsas piisavalt. Kui päris ausalt tunnistada, siis ma ei tea, kas polüneeslased on just sellist täidetud ananassi kunagi valmistanud, mida ma alljärgnevalt pakun. Aga kuna see roog viis mu mõtetes Polüneesiasse, siis julgen seda jagada ka teiste reisihuvilistega.
Väikene juhatus
See on kombineeritud roog mereandidest, köögiviljast ja puuviljast.
1.
Haki esmalt sibul ja prae õlis koos maitseainetega. Hästi sobivad t?illipipar või piri-piri, petersell, till, riivitud ingver, kaneel, muskaatpähkel, kardemon, kookoshelbed, vürtsköömned, piparmünt, nõmmliivatee, estragon, pune, sambali segu, karri ? Nimekiri pole lõplik. Prae sibulad kuldpruuniks.
2.
Nüüd lõigu piklikeks ribadeks roheline või kollane paprika, pool bakla?aani või suvikõrvitsat ja lisa pannile. Võta ka peotäis rosinaid ning prae mõni minut maitseainesegus.
3.
Ja ongi käes aeg pöörata pilgud puuvilja poole. Mango, pirn, ploom, õun, apelsin, banaan, ananass, virsik. Oi kui hästi kõik sobivad. Lõigu kuubikuteks ja viska pannile. Nüüd on aeg teha ka väike maitsmine. Kellele tundub mage, pangu soola. Kellele vähe vürtsine, lisagu t?illit. Sobib ka mõni magus-hapu terav kaste nagu sweet chilli. Paar-kolm purustatud küüslauguküünt on ka just nüüd õige aeg lisada. Kui roog näib liiga kuiv, võib lisada pisut vett või puuviljamahla. Kindlasti lisa ka purgike valget kookospähklipiima. Ja sega korralikult.
4.
Ananass õngitse koore seest välja nii, et koor jääb 2/3 ulatuses terveks ja seda saab kasutada kausina.
Viimasena lisa mereannid: krevetid, krabid, seepia, kalmaarid, merekarbid – no molluskitest ei ole ju puudust. Ära neid liiga kaua hauta, lähevad tallanahaks kätte ära.
Ja ongi kõik. Tõsta roog ananassikoore sisse ja lase hea maitsta. Kõrvale võib serveerida sõmerat riisi sojakastmega, et asi pisut tummisem oleks.
Eksootiline mahl, mahlakokteil, jäätee, roheline kookospiim või valge vein lähevad keelekastmeks hästi!
Ilusaid sooje valgeid jaanikuu öid!