Talviste külmade ja lumeuputusega küsib kõht midagi toekat ja sooja. Jõulud on seljataga, rasvast seapraadi ja verivorsti külluseni pugitud – tahaks midagi vaheldusrikast.
Üks näkku
Selliste mõtetega sai jalad selga võetud, lumehangedest läbi murtud ja turule kõmbitud. Algul tuli päris nõutult ühe leti äärest teise juurde kolistada, kuni äkki jäi pilk peatuma huvitaval asjal. Nimelt lambakoodil. Seakooti oli ju valmistatud igal võimalikul moel: keedetud, hautatud, ahjupraena küpsetatud, grillitud ? Aga lambakoot tundus huvitav. Esiteks on ta palju väiksem kui sõralise saatusekaaslase jalake. Üks koot näkku tundus olevat paras suutäis.
Mõtted liikusid gurmaanidest sõpradele ja tekkis mõte lambakoot ära proovida. Sai võetud neli kooti – igale tegelasele üks. Kiirelt libises silme eest läbi, mida lambakoodiga koos võiks potti minna. Ja nii sai turult ära mindud ka terve kotitäie köögiviljadega.
Semud saabusid vastu õhtut ja kui vein oli lahti korgitud, sai piduroa valmistamisega alustatud. Räägin nüüd ilusti kõik järjekorras ära, mida tegin.
Mis toimus koodi ja kastmega
Esmalt hõõrusin lambakoodid kergelt soolaga sisse, kuumutasin ahju 200 kraadini (ikka Celsiuse järgi). Asetasin koodid lahtiselt ahju umbes tunniks pruunistuma.
Samal ajal hakkasin valmistama kastet. Praadisin õlis hakitud sibula, peterselli, tüümiani, rosmariini varre, kimbu münti, kaks tulist t?illikauna, muskaati, musta pipart ja soola. Kui sibul omandas kuldpruuni värvuse, hakkisin pannile 500 g tomatit ja praadisin veel 5 minutit.
Siis lisasin 200 g seenepuljongit ja 100 ml valget veini.
10 minuti nõrgal tulel keetmise järel tahtis kaste pisut tõmbuda.
Kui koodid olid kenasti pruunistunud, valasin kastme neile kaela, panin potile kaane peale ning tunniks ahju tagasi.
Mis toimus juurikatega
Nüüd jõudis kätte aeg tegeleda juurikatega. Lõikusin ratasteks 5 porgandit, 1 varsselleri ja tükeldasin ühe suuremat sorti kaalika. Kergelt küüslauguga praetud terved ?ampinjonid andsid ahjust välja imbuvale lambaaroomile mõnusa täienduse.
Ja nii jõudis kätte ka lambakoodi valmistamise lõppfaas. Juurikad koodi kõrvale potti ja veel pooleks tunniks ahju.
Oi-oi kui mõnus ahjupraad tuli!
Tummine punane vein rüüpeks kõrvale, laskis seltskond hea maitsta ja vaatas läbi akna lumetormi.