Minuealised inimesed mäletavad õudusega, kui Bre?nevi toitlusprogrammi raames õnnistati paljukannatanud Eesti rahvast kalapäevaga. Juba nädala algusest alates mõlkus mõtetes neljapäev, mil oli targem sööklast kauge kaarega mööda minna.
Kalapäeva tähendused
Nii mõnedki küsisid endalt, kuidas on võimalik ühest süütust kalast nii kole hais välja pigistada. Elukogenumad gurmaanid olid kuulnud, et kusagil nomenklatuursetel kaupluselettidel leidus ka hõrgutavat vääriskala, aga lihtinimesel sinna muidugi asja ei olnud. Tahtsid kala, pidid ootama neljapäeva ja nina kinni pigistama. Aga vaevalt, et selline väärastunud himu eriti paljusid tabas.
Räägiti, et kalapäeval olevat suurel Nõukogudemaal olnud hoopis helgem tähendus. Inimesed siirdusid juba kolmapäeva pärastlõunal järjekorda ootama õndsa kala saabumist, et sinise kartuli ja Borodino leiva kõrvale vaheldust leida. Ent enamasti jäi see enesepettuseks: kala ei tulnud ega tulnud ? Hoolimata Bre?nevi üllast programmist.
Õitsvas Eesti Vabariigis on kalal teine tähendus. Sellest on saanud hõrgutis ka lihtrahva jaoks. Tõsi küll, kallis hõrgutis, mida sageli tuleb Helsingi kalaturult otsimas käia, aga piirid on ju lahti, pole lugu.
Ja nüüd midagi head
Kuid on olemas nipp, kuidas kalast kõikvõimalik välja pigistada, mitte midagi ära visata. Nii tegid ju meie esiisad. Ära ei visatud midagi. Ka sooled ja sisikond anti lauale – ja ära ütle: väga maitsval moel. Heaoluühiskond on kahjuks läinud kergekäelise äraviskamise teed.
Esmapilgul näib uskumatuna, et ka kalast võib kõik ära kasutada ja maitsvalt lauale anda, ent nii see on. Tõsi küll, mitte igast kalast. Uimesid ja luid ei ole ka mina senimaani sööma õppinud. Kuid sellisest tänuväärsest kalast nagu tursk saab teha lausa neljakäigulise õhtusöögi, nii et midagi järele ei jää. Tõeline kalapäev!
Neli söögikorda tursaga
Võta esmalt ilus priske tursk, ava terava noaga kõht ja tõsta maks ning mari eraldi kausikesse. Pese kala, maks ja mari külma veega läbi ning puista kergelt üle meresoola ja musta pipraga.
Eemalda tursa pea ja saba. Ja nüüd kalapäeva nautima!
1. söögikord: tursamari pannkoogiga
Sega toores tursamari hästi peeneks hakitud punase sibula, musta või valge pipra ja meresoolaga ühtlaseks massiks. Lase tunnike jahedas seista ja lisa tunde järgi hapukoort. Tõsta pannkoogile ja hauka! Imeline sakumm pitsi külma viina kõrvale.
2. söögikord: kalasupp veiniga
Lase supipotis vesi keema. Lisa kuubikuteks lõigatud porgand, sibul, suvikõrvits ja peotäis odrakruupi. Hästi sobivad värske petersell, till, sidrunikoor ja ingverijuur. Maitseks võib lisada ka soola, musta terapipart või vürtsi, loorberilehte, kaneelikoort ning muskaati.
Ning loomulikult kalapea ja saba.
Keeda 45 minutit ja serveeri. Kui soovid puljongina, siis kurna.
Ja nüüd sic! Vahetult enne söömist vala supile peale 3-5 sentiliitrit, nii ühe viinapitsi jagu valget kuiva veini! Värske vein lisab imelise maitse.
3. söögikord: ahjukala
Lihtne moodus valmistada kiirelt ülimaitsev põhiroog.
Aseta kala lahtiselt ahjuplaadile. Grilli või küpseta u 30 minutit (kuni kala on küps). Aseta samale pannile roheline õun. Usu, see on tunduvalt sobivam lisand kui kartul või riis.
Valmista külm kaste hapukoorest või maitsestamata jogurtist, lisades peeneks hakitud küüslauku, tilli, valget pipart ja peent soola.
Enne söömist piserda kalale sidrunimahla ja tõsta kõrvale kaste ning õunad. Seesama valge vein, mis supi sisse ei läinud, sobib kala kõrvale.
4. söögikord: praetud tursamaks
See on lausa magustoidu eest! Vala pannile tilgake oliiviõli, lisa tursamaks ja hakitud küüslauk. Prae õige kergelt, nii et sisu jääb pooltooreks. Lisa pipart, tilli ja soovi korral soola. Kui praed üle, muutub kala nätskeks ja maitse taandub. Serveeri röstsaiaga. Aga miks mitte lisada chutney’t või apelsinimarmelaadi!
Tursa võib asendada karpkala, tuura, koha vm maitsva valge kalaga, aga maksa valmistamise suhtes minul kogemusi ei ole.
Head suvist kalapäeva!