Sügisesel seneajal oleme ennegi häid roogasid soovitanud. Sel aastal lasid seened end kaua oodata, aga nüüd on saabunud tõeline uputus ja see aeg kestab veel rahulikult edasi.
SEASEENED, ILUSAD RIISIKAD
Ei ole midagi paremat siin sügisese enesetaputaeva all kui lihtne seenesalat. Eestlastel ja ugrilastel on see toidulaual ikka aukohal olnud. Ka naaberrahvas venelased peavad seentest väga lugu. Leedulased aga teevad seentega lausa turismiäri, sealsed talunikud müüvad seenemetsa välisturistidele seenekorjamise pileteid. Lahe! Eriti populaarne pidi see olema sakslaste seas. Ja tulevikule mõeldes – jõulud ei olegi nagu jõulud kui seenesalatit ei pakuta. Loomulikult on jõuluaegne salat soolaseentest. Praegu saab aga hõrku ja lihtsat salatit värsketest metsaandidest. Pealegi on seenesalat hea sakummiks võtta, igasuguste lihatoitude kõrvale või kasvõi keedukartuliga süüa.
Igaüks teeb lihtsat seenesalatit ka natuke omamoodi ja igal ühel on omad lemmikseened. Meie lemmikseenteks salati jaoks on riisikad ning eriti kolla- ja tõmmuriisikad ehk rahvakeeles ka võiseened ja seaseened. Suurepärane on muidugi ka haavariisikas, aga seda leidub Eestis harva. Ja ega kaseriisikalgi midagi häda ei ole, ta tahab vaid veidi enamat kupatamist.
TEGUDELE
Kui seened on puhastatud, kupatatud ja jahutatud, tuleb suuremad seened tükeldada, väiksemaid võib aga tervelt salatikaussi panna. Umbes ½ kg seente kohta tuleks hakkida 3 suurt sibulat. Maitse järele tükeldada ka punast paprikat ja haput õuna. Nendega ei tuleks aga kindlasti üle pingutada ja hea kui need tükeldatakse võimalikult peenikeseks. Maitseainetest lisada soola ja sidrunipipart ning meelepäraseid ürte. Hästi sobib näiteks meil müüdav Vahemere ürdisegu. Võib lisada ka basiilikut. Maitse järgi tilli. Segada see kõik hapukoorega.
Nagu juba öeldud on igal ühel oma maitse, aga mitte kõik söödavad ained ei sobi siiski seentega harmoonilisse kooskõlla segamini salatisse. Üheks variandiks lisaks sibulale hakkida salatisse umbes 300 g seente kohta 2 kõvaks keedetud muna.
PURAVIKUROSOLJET
Üks klassikaline Soome seenesalati retsept kõlab aga nii: 300 g seeni, 1-2 mugulsibulat, 1 spl sidrunimahla ja veidikene valget pipart. Segada hapukoorega.
Kõigi toodud salatite kohta käib valmistamine ka soolaseentest, mida tuleb siis enne leotada, ehk magestada. Kuid suurepärast hõrku salatit saab ka marineeritud seentest, näiteks puravikest.
Ja nüüd võiks välja pakkuda puravikurosolje. Võta 4 pehmeks keedetud porgandit, 4 marineeritud peeti, 2 marineeritud kurki, 2 pirni, 2 haput õuna, 1 sibul ja parajas koguses maitse järgi marineeritud puravikke. Maitsestamiseks soola, ürte, valget pipart ja kaunistuseks murulauku. Tükeldatud ained sega omavahel ja vala peale kaste. Kastme valmistamiseks võta vahukoort kuhu sisse sega õunaveiniäädikat või puravikumarinaadi, 1 spl suhkrut, ürte, soola, valget- ja sidrunipipart, peedimarinaadi vedelikku.
Veel ühe maitsva seenesalati variandina pakuks kindlasti välja seene-kanasalati karrikastmega. 1 väike tükeldatud lehtsalat, u ½ l tükeldatud spinatilehti, 2 dl idusid, ½ l tükeldatud broilerit (grillitud, keedetud või praetud), 1 suur hakitud toores porgand. Lao kõik ained kihiti kaussi ja vala kaste peale. Kastme valmistamiseks kasuta 4 spl oliiviõli, 2 spl sidrunimahla, 4 spl majoneesi, 2 tl mett, 2 tl karrit, basiilikut, rohelist sibulat, soola ja musta pipart ja klopi see kõik kohevaks.
VEIDI IDA POOLE
Karjalased, kes metsaandidest samuti suuresti lugu peavad, armastavad näiteks seene-kartulisalatit õliga. Sealkandis on valdavateks riisikateks männiriisikad. Meil peetakse neid veidi kibedateks ehkki hoolika leotamisega on nad samuti suurepärased salatiseened. Samuti hakitakse sibul ja lisatakse seentele. Seejärel lõigatakse keedukartulid kuubikuteks ja lisatakse kah. Maitsestada soola ja sidrunipipraga ning segada toiduõliga. Muidugi on eelistatud oliiviõli, kuid kes rohkem kulutada raatsib võib kasutada ka oliiviõli segusid – ürtide või küüslauguga. Venelased armastavad meile tuttava kartulisalati varianti, kus liha, singi või vorsti asemel kasutatakse seeni. Taoline salat on meiegi marketitesse ilmunud ja sageli lausa vene salati nime all. Tegelikult on taoline salat pesuehtne Komi toit. Aga nagu ütles juba Gorki kirjas Leninile, on venelased kõik asjad teistelt rahvastelt laenanud, isegi samovari ja viisud.
Komi salati valmistamiseks tuleb võtta umbes 300 g seeni ja kolm keskmise suurusega kartulit. Lisaks üks hapukurk, 2 tomatit, 2 mugulsibulat ja 2 keedetud muna. Ühed lisavad ka veidi porgandit, teised mitte. Kõik ained hakitakse ja segatakse. Maitsestamiseks tuleb kasutada soola, tilli, suhkrut, sinepit (ikka veidi seda kanget) ja erinevaid ürte. Valada peale hapukoor ning segada. Ning uskuge, komide salatit tasub proovida!
Aga aitab selleks korraks, sest midagi peab jääma ju järgmisse seenehooaega järgmisel sügisel.