Eestiski on lõpuks populaarsust kogumas looduslikult kasvav karulauk. Vähemalt Tallinnas võib karulauku turult osta. Veel mõned aastad tagasi ei teadnud aga selle küüslaugule lähedase taime müüjad, et t?erem?a on eesti keeles karulauk. Samas on karulauk kaitsealune taim ja tegelikult seda turustamiseks korjata ei tohi! Näiteks halduskohus trahvis mingit Jõhvi elanikku, kes karulaugu korjamisega oli keskkonnakahju tekitanud, enam kui 5000 krooniga.
MIS SEE LAUK SIHUKE ON?
Karulauk kasvab Ida- ja Lääne-Eestis ning saartel. Saaremaal võib leida karulaugu kasvukohti, kus ta padjanditena katab mitu hektarit salumetsa alust. Aga Eestiski on juba nii, et kasvukohti on parem mitte öelda, sest ikka võib leiduda mõni hull, kes ekskavaatori ja buldooseriga korjama tõttab.
Et lollusi vältida, kasvatage ise, mõmmikud! Karulauku tasub istutada koduaeda veidi varjulisemasse ning niiskesse kohta. Karulauk paljuneb seemnete kaudu ja mõne aasta pärast on ta end kenasti laiali külvanud. Vanemad inimesed kindlasti mäletavad, et kui lehmad sõid heinamaal, kus servas kasvas ka karulauk, siis oli piim pärast kibe. Lääne-Harjumaal kutsutaksegi seda lauku ka metsikuks küüslauguks.
Kevadeti on karulauk esimene vitamiiniallikas. Salatina! Söögiks kasutada kõlbab teda kuni õitsema hakkamiseni juuni algul. Söögiks ja ka ravimina kasutatakse laugulehti. Neis on palju C-vitamiini, 15-20 korda rohkem kui sidrunis, eeterlikku õli, glükosiidalaniini ja looduslikku antibiootikumi – lüsotsüümi. Teda tarvitatakse ateroskleroosi ja skorbuudi vastu. Karulaugul on ka tugev antibiootiline toime. Teda on hea tarvitada viirushaiguste ja gripi profülaktikas ning ravis.
MARINAADIST – AGA MITTE AINULT
Ja muidugi on karulauk suurepärane söögitaim. Tema nimetus – soome keeles karhunlaukka, läti keeles lak?i, inglise keeles bear’s garlic ja ramson, saksa keeles bären-lauch viitaks justkui karudele. Räägitakse, et talveunest ärgates söövad karud kevadel esimesena just seda taime. Karulauk on söögiks populaarne Kaukaasias, Kaug-Idas, Hiinas ja Koreas. Aga Venemaa lääneosas ja Ukrainas seda taime eriti ei kasutata. Nii ka Lääne-Euroopas. Oleme meie targemad.
Karulaugu lehtedest valmistatakse pikantset lisandit liha- ja kalatoitudele. Selleks keedetakse lehed väheses vees, lastakse nõrguda ja marineeritakse äädikas või äädika ja toiduõli segus, mis on maitsestatud vähese soola ja pipraga. Üks järeleproovitud ja äge marineerimisviis oleks selline:
Marinaad – 1 liiter vett, 1 teelusikas äädikat, 50 grammi soola, 50 grammi suhkrut, 10-12 tera musta pipart, 2-3 tera rohelist pipart, 2-3 nelki.
Karulaugu lehed asetada tihedalt purki, valada keeva veega üle, jätta kaetud purgis ööpäevaks seisma. Seejärel valada vesi ära ning valada asemele marinaad, sulgeda purk hermeetiliselt. Talvel on njämm-njämm.
TIBA SALATIAMPSU
Salat. 150 grammi karulaugu lehti, 100 grammi liha või sinki, 1 muna, sinepit, soola ja äädikat maitse järgi. Pestud karulaugu lehti hoida 2-3 minutit keevas vees, nõrutada, lõigata ribadeks ning asetada külmadele lihalõikudele või singile, kaunistada munaga.
Kevadine salat. 4-5 keedukartulit, pundike karulauku. Kartul lõigata väikesteks kuubikuteks, segada hakitud karulauguga, lisada soola ning toiduõli.
Salat sojakastmega. 3 pundikest karulauku, toiduõli, sojakaste. Lõigata karulauk ribadeks ja asetada toiduõliga kuumutatud pannile. Hoida keskmisel tulel kuniks roheline mass ei hakka mahult silmale nähtavalt vähenema. Pärast seda valada maitse järgi üle sojakastmega, soola lisamine ei ole vajalik. Võib süüa koos kartulitega või lisandina lihale ja kalale.
Karulauk T?et?eenia moodi. Puhastatud karulauk asetada keevasse soolvette. Keeta 5-7 minutit, seejärel nõrutada. Panna karulauk edasi toiduõliga kuumutatud pannile, segades küpsetada, kuni karulauk hakkab pruunikaks muutuma. Kõige ehedamam on süüa koos siskaliga, t?et?eenide maisileivaga, aga meil sobib ka lava?iga.
Juurde võib ka praadida kartuleid, millele praadimise lõpul peale valada küpsetatud karulauk. Kõige lõpuks valada veel üle hästi vahule löödud munaga. Lasta väljas tuule käes 10-15 minutit “hingata”.
Suurepäraselt sobib karulauk ka lisandiks kurgi- või tomatisalatile, aga samuti juustudega. Igal juhul, kuradi väärt taim.