Paljud meist mäletavad seda asja koolist. Kes nüüd takkajärgi usuvad, et gulja?? ongi sitt, mitte ungarlaste hõrgutis, asuge oma tähelepanu alljärgnevale juhtima.
Pealkirjas, nagu näha, oleme pannud igaks juhuks just gulja??-supp, ehkki Ungari kuulsaim toit ei ole päris supp, päris ühepajatoit ega ka praad. Üks hea sõber liigitaks selle ilmselt “möginate” hulka. Aga gulja?? on sel juhul väga hea mögin, mida paraku meil sugugi teha ei mõisteta. Aastaid on meile avalikes söögikohtades pakutud mingit ebamäärast tomatipüreega ohtralt kostitatud sousti lihatükkidega, mida millegipärast gulja?iks nimetatakse. Et see soustimine kord ometi lõpeks, siis ka autoritepoolne rõhuasetus sõnal supp.
PAPRIKAPULBRI ASENDAMATUSEST
Üks hea naine tuli äsja Ungarist ja loomulikult tõi sealt kaasa päris ehtsat paprika pulbrit, Szegedi paprikamöldrite kuulsat toodangut. Õigupoolest ongi paprika see, mis Ungari köögi ainuomaseks muudab. Ja isegi nende paprikapulber on õigem, kui meil poes saadav. Sest ungarlased jahvatavad seda kuivatatud aedpaprika viljalihast, millele segatakse veel erinevas vahekorras juurde vürtspaprikat. Vastavalt vahekorrale on pulber kas väga mahe või pisut kibedam, kuid mitte kunagi liiga kibe. Ilma paprikapulbrita aga gulja??i valmistada ei saa.
Paprikapulbrit võib edukalt ka ise valmistada, aga et see on pikem teema, jäägu ta teiseks korraks. Ilus ja tark inimene katsetab asju niikaua, kuni need välja hakkavad tulema.
KÄISED ÜLES!
Gulja??i valmistatakse eranditult loomalihast. Eriti hõrk tuleb toit muidugi vasikalihast. Ungarlased kasutavad praadimiseks üldiselt searasva, aga tingimata suitsumaitselist. Korraliku gulja?i jaoks tuleks kasutada seega korralikku suitsupekki.
Kui rasv on peki seest välja tulnud, tuleb ohtralt sibulaid selles kuldpruuniks praadida. Sibulat pole korraliku ungarlannast perenaise toidus kunagi liiga vähe! See naine, kellel Ungaris vähe sibulat on, visatakse teiste madjarite poolt tänavale.
Sibula praadimise ajal tuleb sinna segada paprikapulber ja küüslauk (ja küüslauku ei pruugi olla vähe). Kui sibulad on valmis, lisada väikesteks kuubikuteks lõigatud loomaliha ja ribadeks lõigatud paprika. Lisada sool. Kui liha on küpsenud poolpehmeks, lisada kuubikuteks lõigatud kartulid ja valada kõik üle kondipuljongiga. Võib ka vett kasutada, aga puljong on alati parem. Vedelikku peab olema piisavalt, et ained oleksid parajalt kaetud.
TARK JA ILUS INIMENE KEEDAB PULJONGI ALATI ISE
Veelgi parem toit tuleb siis, kui puljongile lisaks valada ainetele ka klaasike kuivemat veini. Kes soovib, võib panna juurde ka köömneid. Tomateid või tomatipüreed mitte kasutada, sest ungarlased seda ei tee. Ärge vähemalt ungarlaste nähes kasutage.
*
Kui toit on pehmeks keenud, tuleb seda süüa supilusikaga, lisada võib hapukoort. Ungarlased söövad gulja?i kõrvale klimpe või kodunuudleid, mis valatakse üle sula-searasvaga. Eestlasele võib see harjumatu olla. Aga harjuge!
AINED:
300-600 g loomaliha
3-4 sibulat
suitsupekki või searasva
küüslauku maitse järgi
2-3 supilusikat paprikapulbrit
3-4 aedpaprikat
1 kg kartuleid
soola
köömneid