Õnneks hakkab hispaaniakeelsete tomatite aeg tasapisi ümber saama. Lähimal ajal kohtame kõik vanaema või käbedaid mutte turult, kes müüvad korralikku kodumaist tomatit. Mõned neist isegi üleküpsenud, mis lausa kisendavad näiteks supikskeetmise järgi. Kodumaise tomati erinevad küpsusastmed nõuavad temaga täiesti erisugust manipulatsiooni ning erisugust toitu. Enamuses on nad lihtsad nagu tomat isegi, valmivad justkui iseenesest ning kaovad iseenesest ka kõhtu.
ALGATUSEKS MARINAADI
Marineerimiseks ja talviseks sakusmendiks kõlbab kõige paremini tomat, mis on just oma rohelist värvi punaseks vahetamas. Sihuke pall on veel piisavalt kõva, et kui täie jõuga sita etenduse ajal näitlejale vastu pead saata, võtab korraks tuikuma.
Marinaad tuleb sihukesele poisile teha klassikaline äädikane, ent suhkru asemel võib tark inimene kasutada mett – seda äädikas lahustades. Loomulikult kõvasti musta pipart, veidi meresoola ja vett. Kõike maitse järgi. Paha ei tee purki susata mustsõstralehti justkui kurgile ning asja muudab eriti hõrguks tumeda õlle lisamine. Pluss till, loorber viilutatud sibul ja murulauk. Üldse – tomatimarinaadi sobib pea kõik roheline, eriti aga tikker. Tikker tomatiga pooleks marineeritult on ropult hea.
MIDA TEHA JA KEDA VAJA
Ent küpsete, lausa üliküpsete tomatite õnnelikule omanikule soovitame sedapuhku korralikku ja krehvtist tomatisuppi. Kui see on piisavalt krehvtine, paneb ta vere käima, ajab elu sisse ning sära silmadesse.
Asja vormistamine pole kuigi raske ning erilist aega ei võta. Selleks vajame me umbes 1,5 g tomateid, 2 keskmine sibul, keskmine väike porgand, mitu sellerivart, 3 supilusikatäit oliivi- või päevalilleõli, veidike ad?ikat (kui teha ei oska, raba poest või turult), meresoola, pisut suhkurt või mett, kolme loorberilehte ning veidi üle liitrikese puljongit (keeda kontidest, aga kui ei viitsi, ruuna paari kuubikut). Pressitud küüslauk, till, valge ja must pipar lisaks. Muide – igasugust rohelist võib juurde äsada vabalt ja maitse järgi.
Neid asju on vaja. Pane valmis ka tabasco ning paar sõpra, kelle peal head eksperimenti sooritada.
KUIDAS TEHA
Lõikame tomatid sektoriteks. Hakime sibulad, porgandi ja selleri, kuumutame neid õlis pannil, kuni nad pruunistuvad. Siis äsame juurde ad?ika ning kuumutame veel veidi.
Samal ajal kuumuta juba tomatit puljongis ning katsu talle survet avaldada – et läheks võimalikult pehmeks.
Nüüd kalla asjad kokku, viska juurde maitseained (ilma koonerdamata, paluks!) ja veidi aja pärast ka loorberilehed. Nüüd pole muud kui segada, 10-15 mintsi haududa lasta. Kui viitsid asja püreestada oled tubli, aga kõik kõlbab niigi. Viimasena 4 küünt pressitud küüslauku ja veel mõned minutid kuuma. Et asi oleks piisavalt äge ja käima tõmbaks, lisame juurde hoolega punast tabascot. Ongi kõik.
Lase keema ja sööda kõigil kõhud täis.