Sügis ei oota ja koputab ukse taga. On meilgi aeg turuletid või peenramaa üle vaadata ja midagi potti pista, et talvel oleks vahel miskit mõnusat liha ja kartuli kõrvale ampsata. Ja pealegi ise tehtut!
Nõuka ajal oli suursündmus Ungari purgiherned, mida ka kommunistid traditsiooniliselt koos viineritega pakkusid oma puhvetites, kui oli vaja inimesi valimisjaoskondadesse meelitada. Teine vahel saadaolev asi oli sõbralike bulgaarlaste let?o. Kommunistid on ammu ajaloo prügikasti pühitud ning nutikamad neist ammu värvi vahetanud, kuid let?o on endiselt klassikaliselt hea. Seda võib edukalt ka igaüks ise teha.
LET?O
Tükelda tomatid ja pane paksu põhjaga potis vähese veega tulele. Teises potis kuumuta õlis veidi aega jämedalt riivitud porgandeid. Seejärel võta porgandid vahukulbiga potist välja ja kalla tomatitele juurde. Edasi kuumuta samas õlis tükeldatud sibulad. Kui need on muutunud klaasjaks, kallatakse need koos õliga tomatitele ja porganditele juurde. Samuti lisa sinna veel ribadeks lõigatud paprikad. Maitsesta segu soola ja suhkruga ning lase tasasel tulel 10-20 minutit keeda. Keeduaeg oleneb muidugi ka kogusest, kuid kõik peab lõpuks olema pehme, samas mitte lagunenud – välja arvatud tomat. Muidugi on soovitav lisada ka pisut musta peenpipart ja äädikat. Aga seda ei pea tingimata tegema, oleneb maitsest.
Kuum segu tuleb tõsta eelkuumendatud purkidesse ja sulgeda õhukindlalt.
SOOVITAVAD KOGUSED:
1kg tomateid
0,5 kg porgandeid
3/4 klaasi toiduõli
1kg magusat paprikat
0,5 kg sibulaid
1spl soola
3spl suhkrut
1tl 30%-list äädikat, noaotsatäis musta peenpipart
Üks meie vaieldamatu lemmikhoidis on kabat?oki-tomati segasalat
MARINAAD:
1 klaas vett
1,5 spl soola
0,5 klaasi sukrut
1 tl paprikapulbrit
1tl 30%-list äädikat
Lõika sibulad ratasteks ja keeda marinaadis poolpehmeks. Lisa tomatisektorid, kabat?okitükid, väikesed terved seened ja keeda neid koos õlis 10-15 minutit. Kui kõik on valmis, lisa küüslauk. Kuum segu tõsta kohe eelkuumutatud purkidesse ja sule õhukindlalt.
SOOVITAVAD KOGUSED:
1kg kabat?okke
300g väikseid kupatatud seeni
1kg tomateid
0,5 kg sibulaid
4-5 küüslauguküünt
Jepp. Nüüd sai meil ruum otsa, sibula-paprikamoosist kord hiljem!