MÕNINGAD ASJAD ON IKKA VEEL TÄITSA LAHENDAMATA: Rain Veetõusme teeb ettepaneku viivitamatult avada energiaturule lisaks veel üks turg ja teatab, kuidas see käima peaks. Hakklihaturu keerulisust on raske üle hinnata.
Sarnaselt elektrituru avamisele võiksime avada ka hakklihaturu. Tõsi, paljudele tarbijatele tundub, et hakklihaturg on avatud ka praegu, sest erinevate kaupmeeste juures on saada paljude erinevate tootjate toodangut ning iga inimene saab teha valikuid nii tootja, hinna, lihasisalduse kui ka ostukoha järgi. Põhimõtteliselt on selge ka see, et hakkliha hind sõltub maailmaturu lihahinnast. Kahjuks pole aga keegi vaevunud hakkliha hinnakujunemist lahti seletama, mis sisuliselt tähendab, et inimesed ei tea, mille eest nad tegelikult maksavad, ega saa hinnakujundust oma tarbimisharjumustest lähtuvalt valida.
Millest koosneb hakkliha hind
Seega, hakklihaturu avamiseks peaksime esmalt pöörduma korrektse hinnakujunduse juurde.
Põhimõtteliselt kujuneb hakkliha hind kolmest peamisest komponendist: liha maailmaturu hind, liha töötlemise ja müümisteenus ning riigi maksud.
Kuna riigi maksud kuuluvad riigile, siis seda me pikemalt lahti ei seleta, kuid laias laastus sisaldab hakkliha hind käibemaksu, erinevate energiakandjate aktsiisimakse, loomakasvatusega seotud keskkonnatasusid ja võimalik et tulevikus ka lihaloomade kõhutuule saastetasu. Iga huviline võib meie maksusüsteemiga ise tutvuda ja sellest kiire ülevaate saada.
Samuti on üsna lihtne lahti seletada liha hinna kujunemist. See on maailmaturu hind ja sedagi võib igaüks ise maailmaturult järele vaadata.
Keerulisem osa
Kolmandaks komponendiks on aga hakkliha töötlemise ja transpordiga seotud hinnaosa, mis sõltub omakorda järgmistest teguritest.
Erinevate lihade protsendist hakklihamassis.
Peamiselt kasutatakse veise-, sea-, lamba-, kana- ja kalkuniliha, kuid üha tihenev konkurents võib seda loetelu pikendada.
Erinevate lisaainete hulk hakklihamassis.
Eelkõige muidugi soja, kuid vesi, jahu ja paljud teised paksendajad võivad samuti hakkliha koostisesse kuuluda.
Liha hakkimise teenus.
Tegemist on üsna energiamahuka tegevusega, millele lisab hinda ka suur tööjõumahukus.
Hakkliha pakendamine.
Olenevalt tootjast ja tootest pakendatakse osa tooteid gaasikeskkonda, osa müüakse lahtiselt ja osa külmutatult.
Hakkliha transport.
Kuna erinevad lihatööstused paiknevad riigi eri piirkondades ja sama lugu on ka hulgi- ja jaemüügipunktidega, siis on selge, et liha lõpphinda mõjutab oluliselt transpordikulu tootmisüksusest müügipunkti.
Müümisteenus.
See koosneb peaasjalikult kaupluse töötajate palkadest, kaupluse ruumide kütte ja külmlettide jahutamise kuludest, kinnisvarakuludest ja veel mõnekümnest väiksemast kulureast.
Selge on aga seegi, et erineva tarbimismahuga kliendid võiksid saada hakkliha erinevate, kuid just neile sobilike pakettidena, sest see võimaldab vähendada erinevate hinnategurite osatähtust lõpphinnas.
Uued läbitöötatud paketid
Nii võiksid välja kujuneda järgmised hakklihaturu hinnapaketid.
„Lihtne amps“. See on mõeldud tarbijale, keda eriti ei huvita, mida hakkliha sisse segatakse ja ta soovib selle müügikohast võimalikult lihtsalt kätte saada. Lihtsat ampsu saab valida nii fikseeritud kui ka maailmaturuhinnast sõltuva hinnakujundusega.
„Gurmaani amps“. Inimesele, kes tahab täpselt teada, mida tema hakkliha sisaldab ja soovib seda valida erinevate koostisosade osakaalu järgi. Seega saab „Gurmaani ampsus“ ise valida hakkliha koostist, aga ka erinevaid kohaletoimetamise viise.
„Suur amps“. Tarbijale, kes sööb palju ja alati ühesuguse koostisega hakkliha. Sellel paketil rakendub tõenäoliselt ka püsitasu, kuid sedavõrd odavam tuleb hakkliha kilohind. Eraldi saab siiski valida kohaletoimetamist ja ka pakendamise viisi.
Selline läbipaistev hinnakujundus parandab oluliselt tarbijate valikuvõimalusi hakkliha tarbimisel ning arvestades tootjate, müügikohtade ja pakettide hulka, saab tarbija ise valida enesele sobivaima lahenduse umbes 3220 erineva võimaluse hulgast.