Köök on suurepärane stressimaandur, kama siis, kas viimane tekib töökaaaslaste, tuttavate riigialamate, uudiste või sinu enda lolluse tõttu. Ja selge on ka see, et tärkaval kevadel ei maksa ennast raskete vaagnatega üle koormata. Maikuu ei ole aeg, mil teha lambarasvaga toredat moosi, vitsutada pekki kadakamarjadega, vaid tasuks rõhku panna millelegi hoopis suvalisemale. Ja nagu köögilugu meile näitab, pole suvalised asjad sugugi vähem maitsvad.
ÕILIS PÜREE
Suvaline oli võib-olla mõtlematult öeldud. Sest kui räägime bakla?aanist või kabat?okist, siis – tegelikult – arvestades kodumaiseid toiduharjumusi, ei kuulu need sugugi igapäevase tarvitamise juurde. Millest on kahju, kuna mõlemat asjandust annab kasutada peaaegu et kõikjal. Alates okro?ka-laadsetest külmadest suppidest kuni kõikide salatiteni. Ja ilmselt pole olemas praadi, kuhu kabat?ok või bakla?aan ei sobiks.
Ukrainas ja Venemaal tehakse neist ka suurepärast püreed, kutsungiga “ikra kabat?ka”. Saladus pole muus, kui keedetud vidin läbi hakklihamasina lasta, koos mõningase porgandi, sibula ja küüslauguga. Tulemus maitseb ülihästi, näiteks seda tavalise saiaga süües on tunne, nagu oleks hauganud midagi toekamat. Vanasti kutsuti seda ränduri lõunaks – ja tõsi. Kustutab nälja ning on väga toitev.
TAIMED TAIGNAS
On ka püreest tiba keerulisem võimalus. Näiteks kabat?okk või bakla?aan taignas. Mõnus ja maitsev, ent ikkagi piisavalt lihtne, et laisa inimese oode kiirelt valmis kombineerida. Anname siis tuld.
Ained:
800 g kabat?okke või bakla?aane
1 klaas jahu
1 spl suhkrut
soola3 muna
1/2 klaasi piima või hapukoort
rasvainet (võid või päevalilleõli)
Puhastatud kabat?okid lõikame kenadeks viiludeks, keedame soolaga (loomulikult jämesoolaga) maitsestatud vees poolpehmeks ja nõrutatame ära.
Bakla?aanid koorime ja lõikame viiludeks ning puistame soola (ikka jämedat!) ning tiba suhkrut peale (viitsijam võib meega üle hõõruda). Siis segame jahu piima või hapukoorega (oleme proovinud ka vahukoort ning seegi mekib võib-olla isegi veel paremini), suhkru, soola ja munakollastega ning lõpuks vahustame munavalgetega taignaks.
Siis kastame kabat?oki-või bakla?aanilõigud taignasse ja praetakse rasvainega kaetud pannil helepruuniks.
Ja sööme, kuidas pähe tuleb. Kallame enne lihtsalt sulavõiga üle, äsame niisama või paneme kartuli ehk kartulipudru kõrvale.
TERVED KABAT?OKID AHJUS
Kabat?oki tegemiseks leidub veel üks õilis moodus, mida kasutatakse näiteks Moldaavias ja Ukrainas. Paned kabat?oki ahju ning kuumutad ta pehmeks. Seejärel lõikad pealt lõhki ja eemaldad osa auväärset taime. Taldrikul tükeldad samal ajal imepeeneks sibulat ja küüslauku, lisad musta pipart, soola, võid ning riivitud juustu. See ollus segada eemaldatud kabat?okiga ning toppida siis kabat?oki sisse uuristatud lõhesse tagasi ja kuumutada veel!.
Ai sa raisk!