Muld käis äsja vaatlemas Ukraina presidendivalimisi, kus kaklesid omavahel kaks kandidaati – venemeelne ilge tibla Viktor Janukovit? ning kohalik Siim Kallas (endine pangajuht) Viktor Ju?t?enko. Et Ju?t?enkot just mürgitati, tekkis otse loomulikult huvi, mida nad seal peale mürgi veel söövad.
MA NÄLGIN
Selgus hämmastav tõsiasi: ukrainlased söövad peale mürgi pitsat, friikartuleid, ilges koguses hamburgereid, aga ka kreooli toitu, rääkimata pastadest, saksa rasvasest rahvusköögist, prantslaste konnajalgadest või feta salatist. Veel selgus kurb tõsiasi, et Kiievist normaalse hinnaga hohollide kööki leida on praktiliselt võimatu. Kõike muud – nõrkemiseni, ainult mitte kohalikku algupärandit. Kui on rahvusköök, on see mõnes jõledas hotellis, kus näiteks bor? maksab terve varanduse. Aga mis on bor?? See on kõigest bor?, isegi siis, kui seda keedab issand jumal isiklikult. Selle eest kahtekend dollarit küsida markeerib inimvaenulikkust, alatust, maailmavihkamist ja kõike muud inetut.
Tõsiasi pani mõtlema. Sama jama on ju ka Venemaaga (ehkki hakkab tasapisi üle minema) – välismaiste köökide miinipõld, aga korralikku räpast pelmennajat ei kuskil. Tegu oleks nagu mingi naljaka alaväärsuskompleksiga: igasugune pask kõlbab, aga oma, kodumaine hea köök ei kõlba. Seda on vaja häbeneda. Fakk juu, hohollõ, blin!
Sestap tulebki Ukrainas süüa mürki nagu presidendikandidaat Ju?t?enko, kallist bor?i nagu lollid turistid või tõmmata selga Kiievi viienda telekanali T-särk “Ja pitirduju” (Ma nälgin) ning söösta poliitilisse võitlusse õilsa toitumiskultuuri eest.
KABAT?OKK, BAKLA?AAN JA TEISED
Halvad variandid on kõik. Sestap soovitab Muld hakata kaevama: otsige välja esimene kättejuhtuv ukrainlane (neid saab rahvusvähemuste ühendusest Lüüra või Ohvitseride majast) ning õppige ise hohollide lobi keetma. See ei ole raske. Eriti bor?, palun väga. Kes bor?i keeta ei oska või ei oska kusagilt küsida, kuidas seda tehakse, poogu ennast Egoisti ees üles.
Veel: suurest vihast võib minna turule, osta korralikku brõnsat, paar bakla?aani ning kabat?okki, lüüa köögiviljad pannile ja praadida nad brõnsaga ära. Sibula lisamata jätmine on kuritegu. Marineeritud tomatite mittekasutamine samuti. Tuleb vähemalt natuke Ukraina maitset suhu. Serveeritagu seda pipraviinaga, mille peale hammustatagu salat, ukraina pekki küüslauguga. Ka sala saab keskturult kätte.
Ja mis kõige tähtsam: uskuge või jaa, ent eelkirjeldatud söömaaeg on nii tervislik kui maitsev – kaks asja, mis reeglina kokku ei saa. Aga rohkem Muld esialgu Ukrainasse sööma ei lähe.