Pange tähele, et poole aasta pärast laiu tab igal pool sushi. Sama värk, riis ja kerge ujuvloom ning kalamari. Mitte et sushi paha oleks. Ei ole. Aga liiga trendy on lihtsalt. Omapära, kuhu jääb omapära ja mõtlemisvõime?
Kondasin oma kambaga kogu linna läbi, aga ainuke kalarestoran, mis leida õnnestus, oli Mõõkkala. Huvitav, kas eestlastel on korraliku kala vastu mingi kramp? Meenuvad äkki neljapäevad koolis? Või kõneleb kukla taga alateadvuses mälestus rannarahva raskest elust pimedal keskajal – kus põhitoiduseks oli ainult nurgas vedelev tünnitäis mädanenud silku? Mine tea, aga merelinn Tallinnas on kalarestoranidega kesine ja kurb lugu.
Mõõkkala jahmatab oma elukavaliku suuruse poolest esimesel pilgul ära: siin on tõepoolest kõike, hiidkalmaarist räime ja haugini. Kes kohas juba mitu korda käinud, teab isegi, et alati ei pruugi olla kõige ?ikim mingi suur krevett või hai, vaid sealne köök pakub väga ?effe lahendusi lestast, lutsust, silmust, angerjast jne.
Naljakas, kõiki neid kalu peaks ju nii-öelda käe-jala juurest võtta olema, mispärast siis Tallinnas ainult üks koht vee-elukatega vaeva näeb?
Eelroaks soovitame (peale tuliseid vaidlusi toitujateringis) valiku tigudest. Selles leidub ka auster, mis on teatavasti maitsa asi. Kellele ei meeldi, jätku söömata. Roheteod on igatahes super. Supid on sedavõrd värsked ja mõnusad, et siinkohal pole mõtet midagi erilist esile tõsta. Aga mis puutub umbes paarikümnesse praenimetusse, läheb raskeks. Peale mitut külastust moodustus kuueinimeseline kolleegium, kes otsustas kuulutada Mõõkkala hitiks ahjuhaugi. Tehnoloogiast ei saa
midagi aru, aga mis siis. Maitses, aitab sellestki.
Muuseas, Mõõkkala teeb ka kalast magustoitu. Hinnad täiesti vanalinna keskmised, ehkki – nagu teada – on kalatoidu tegemine näiteks sea praadimisest tunduvalt kallim.
Veel üks asi: linn peaks midagi oma suhtumisega normaalsetesse kohtadesse ette võtma. Kui üks korralikult makse maksev restoran on oma koha peal olnud 9 aastat, pole eriti mõtet mingite tühiste euroseadustega kottima hakata. Kümne kraanikausi nõudmine köögis võib muidu viia selleni, et Tallinn jääb oma ainsast tõesti tasemel kalakohast ilma. Siis tuleb keegi ära uputada.
Õnneks Mõõkkala loodetavasti jääb. Veel.