Plaks ja parem käsi, plärts ja kevadkuu. Iseenesest peaks vastla ja lihavõtte vahele vist miski paast mahtuma ja seega poleks põhjust siin üldse midagi kirjutada, paneks aga tühja reaga minema:
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
ja niimoodi lähekski kuni lõpuni. Paast ju.
Aga ma päris kindel ei ole. Peaks Pino käest järele pärima, tema paastub alati, kui usk lubab, käseb ja võimaldab. Pärast on kaheksateist kilo lahjem ja natuke häbis, no nagu lammas peale pügamist. A varsti tuleb vill tagasi ja võidulaulud taas on suul. Viimati Poni ei paastunud, sõi õlut. Või õlut võib? Vist võib küll. Märtsiõlut ja märtsijänest.
PAASTUGA ON RASKED LOOD
Märtsijänesega on kehv lugu, ma ju kirjutasin selle jutu juba enne märtsi ära, kuidas jänest õunaveini ja koorega ahjus küpsetada tuleb. Ega see retsept vahepeal muutunud ei ole teps. Nii et võibolla jätame märtsis jänese vahele ja sööme Midagi Muud. Pealegi setud käppadega liha süüa ei või, olgu paast või ei, nii et Poni nina ees jäneselihaga vehkida oleks sama inetu kui jänese nina ees poniliha liigutada. Uh. Hobuseliha on küll hää, aga poniliha koha päält olgem taimetoitlased.
Üldiselt on selle paastumisega igavene jant, kui asja vähegi tõsiselt võtta. Mõned ei luba koort ega juustu ega munagi tarvitada, muust lihast rääkimata. Mere-elukat ikka võib natuke nädida, a mida sa juustuta peale hakkad? Ei saa makakaidki õigesti teha. No muidugi võib ainult oliiviõli ja hakitud küüslaugu ja veel rohkem hakitud chillipipraga spagette veeretada, a mis parma juust peab siis kuu aega külmkapis nutma vää? Ei ole kollegiaalne.
SPAGETTE JUUSTUTA EI SAA
Nii et kasinuses oldagu mõõdukad. Olgu, ei osta pekki ja punast liha, saab ilma hakkama. Aga oma spagetipotti lõiguks ikka paar tomatit pisiribadeks, siis kallaks tublisti parimat oliiviõli ja segaks hoolsasti paari kamalutäie riivitud parma juustuga. Siis va hakitud küüslauk ja chillipiprad ikka sisse, kus sa ilma. Ja kõige lõpuks purgike või paar nõrutatud ja hakitud krevette ning julge tuts lõigutud peterselli. Kõik korralikult segi pöörata ja kui kuripipraga ei liialdanud, saite väga mõnusa roa. Seda, et spagetid enne ära keeta tulivad, ma igaks juhuks ei kirjutanud. Ega mind keegid lollid ei loe.
Ja egas muud kui märtsiõlut võtma. Just lugesin ajalehest, et Tartu vabrik olla miskit punast õlut kaubandusvõrkudesse paiskamas. Peab minema ja poe seest järele vaatama, kas jutul tõepõhi all. Kahjuks pole ta nimi Märtsiõlu, aga ma võin ju mõelda, et on. Pealegi punane värv märtsiõllele sobib. Lürp lürp.