Tiigrid hindavad teravaid elamusi. Järelikult ka teravat toitu. Teravust ja hõrke maitseid püüame alljärgnevalt ka pakkuda. Iga jumala kuu.
Head toitu ei saa peaaegu mitte kunagi, kui kramplikult sipelda retseptide püünises. Retseptid ei ole juhindumiseks, vaid inspiratsiooniallikaks. Nii ei ole ükski siinne retsept kuskilt maha kirjutatud ja igaüks, kes nende retseptide järgi toitu hakkab valmistama, tehku seda loominguliselt, lisades julgelt, mis meeldib ja jättes kõrvale, mis ei maitse.
Külma kevadeõhtu juurde sobib imehästi kuum pajaroog. Kuna see kukkus välja õige türgipärane, siis sai sellele pandud ka türgipärane nimi.
Patlican yarik
Maakeeli peaks see tähendama viilustatud bakla?aani. Aga kui keegi türgi keelt paremini mõistab ja leiab, et see midagi muud tähendab, siis olgu nii. Toidu nimi on tähtsam kui see, mida ta tähendab.
Kui valmistad rooga neljale suule, siis võta järgmisi asju.
500-700 g lihafileed. Väga maitsev on roog kalkuni kintsufileega, lahja pealekauba. Kuid keegi ei keela kasutada looma, lammast, siga, kana vm liha. Liha lõigu 2 x 2 cm kuubikuteks.
4 bakla?aani. Puhasta ja lõigu samuti kuubikuteks.
400-600 g purustatud tomateid.
2 rohelist paprikat. Puhasta ja lõika pikiviiludeks.
1 sibul (peeneks hakitud);
3 küünt purustatud küüslauku ja
valik maitseaineid – t?illi, petersell, seller, till, loorber, sool, estragon, tüümian ?Parem terav kui maitsetu.
Liha võib kerges õlis koos sibula ja maitseainetega pruunistada, aga võib ka kohe panna potti ja keeta 1 liitris puljongis. Kui liha hakkab pehmeks minema, lisa teised komponendid ning hauta 45 minutit kuni tund.
Valmis toidule katteks sobivad õige hästi värsked koriandri- ja basiikulehed.
Kõrvale võib pakkuda riisi või kuskussi. Katsetada võiks aga sõmeraks hautatud hirsiga, mis on Lähis-Ida ja Põhja-Aafrika kuskussile maitselt lähedasem kui nisust valmis-kuskuss.
Salatiks sobib hästi värske juurvili (tomat, paprika, kurk), leivaks gruusia lava??.
Ka joogipoolis võiks olla idamaine – airan või tan. Neid Türgis ja Kaukaasias laialt tarbitavaid jooke võib ise teha keefiri soolaga maitsestades ja veega lahjendades. Kuid ka lahja keefir või pett sobivad hästi. Õunatee on Türgis peaaegu rahvusjook ja kui on soov täiendada kuuma rooga kuuma joogiga, siis sobib see hästi.
Ja muidugi, tummine punane vein istub samuti suurepäraselt!