Augustikuu lõpul võivad paremad peenrad rohe-kollaste suvikõrvitsatega uhkeldada. Peenrata kodanikul tuleb parajalt noor ning pehmekooreline vili hästi varustatud kauplusest koju kanda. Parem juba tükki mitu, sest mis ühest ka saab. Ega muud, kui nuga pihku!
Suvikõrvitsa “lasanje”
Varu:
mõned suvikõrvitsad
500 g sulle sobivat hakkliha
mõni lusikatäis jahu
500 g rõõska koort
mõned porgandid
paar peotäit kreeka pähkli tuumi
paar mugulsibulat
mõni küüs küüslauku
musta pipart
soola
võid
tilli
250 g sulle meeldivat juustu riivituna
Lõika suvikõrvitsad umbes 0,7 cm paksusteks pikiviiludeks, raputa kergelt soolaga üle ning jäta tõmbama, kuni hakklihakastet meisterdad.
Haki sibul ning küüslauk, riivi jämeda riiviga porgandid. Lase sibul pannil kuumas võis klaasjaks ning lisa hakkliha koos küüslauguga. Lisa veidi soola-pipart ja pruunista hakkliha mõnusalt brünetiks. Poeta pannil lebavale seltsiks riivitud porgand ja lase veidi haududa. Seejärel vala segule peale rõõsk koor. Kui kogu gemüüse liiga paks ja tihe tundub, sortsa juurde vett. Jäta pann veidiks ajaks omapäi, sega jahu külma veega ning kalla see hoogsalt pannilolevat segades valmiva kastme sekka. Lase keema tõusta ning maitse valmivat kastet.
Vajadusel lisa veel soola-pipart. Haki kastmele värsket tilli, aseta kaas pannile ning keera tuli alt. Kaste on valmis. Haki kreeka pähklite tuumad ning rösti need kergelt kuival kuumal pannil. Eeltööd tehtud, võib asuda huvitavama tegevuse – “toiduga mängimise” juurde. Määri ahjuvorm ohtralt võiga. Lao selle põhjale suvikõrvitsa viilud, nõnda, et põhi korralikult kaetud saab. Tõsta viiludele priskesti hakklihakastet ning raputa see üle õhukese kihi röstitud kreeka pähklitega. Korda suvikõrvitsa, kastme ning pähklitega kihitamist , kuni vorm täis või ained otsas. Pealmiseks kihiks peaks jääma kõrvits. Peida hoolega laotud kunstiteos pooleks tunniks mõõdukalt kuuma ahju.
Mõne aja pärast, veidi enne poole tunni möödumist, kui ahjust ärritavalt häid lõhnu heljuma hakkab, on paras aeg kogu kupatus korraks ahjust välja tõsta ning riivjuustuga tihedalt üle puistata ning veel kuni kümneks minutiks ahju tagasi torgata. Siis on viimane aeg laud katta, et ritsikasirina saatel üks mõnusalt sume õhtusöömaaeg pidada.
Suvikõrvitsasuupisted
Varu:
üks noor suvikõrvits
peotäis kressi (suur mungalill) värskeid
noori lehti
üks keskmine mugulsibul
üks küüs küüslauku
soola
musta pipart
veidi oliivõli
musta leiba või sepikut
Riivi suvikõrvits jämedal riivil ja poeta kaussi. Haki sibul, küüslauk ja kressi lehed hästi peeneks ning lisa kõrvitsale. Kui kressi lehti mingil põhjusel ei leidu, oleks mõistlik küüslaugu kogust mõnevõrra suurendada. Raputa juurde pipart ning õige pisut soola (et suvikõrvits liigselt vedelikku ei kaotaks). Piserda tekkinud kuhja paari teelusikatäie oliivõliga ning sega tekitatu korralikult. Lase kausitäiel veerand tunni jagu aega tõmmata.
Tõsta valminud salatit priskete kuhjadena leivale-sepikule ja raputa peale sulle meeldiv kogus soola. Klaasi külma ja vahutava õlle kõrvale maitsevad värsked suvikõrvitsasuupisted ütlemata hääd!