Üha hoogsamalt sobitab suvi oma mururohelisi varbaid ukse ja akna vahele. Sestap on viimane aeg oma köök enne suurte soojade saabumist veel korra kuumaks kütta. Ajame jänese ahju.
JÄNKUTEGU
Võta see jänes ja lõika (mis on päris raske tegevus) paladeks, umbes kanakoiva suurusteks, mida pärast paras portsudena taldrikuile tõsta. Puista ahjupoti põhja umbes 2 spl jämedat soola (väga hea on meresool). Lao poti põhi jänku tükke täis, raputa peale tunde järgi peenemat soola, karrit (karrisid on ka mitut sorti, idamaine sobib hästi) ja roseepipart, kui just ei juhtu kadakamarju olema. Siis teine kiht jänku tükke ja samamoodi maitseained peale. Vala peale paar klaasi vett ja pista päris kuuma ahju, kaas kenasti potil.
Siis tuleb jänku tunniks unustada. Küll võiks vahepeal veidi ahju piiluda, kas ehk vedelik otsa pole lõppenud, ja seda siis vajadusel lisada. Ka on hea piilumise käigus pealmised jumekamad jupid ümber pöörata.
Nüüd on sul piisavalt aega, et puhastadaviilutada kümmekond küüslauguküünt, hakkida peotäis tilli ja see kõik poole liitri kõige rasvasema rõõsa koore sisse poetada, segi loksutada ja külmkappi tõmbama panna.
Kui umbes tund möödunud, võta jänes ahjust välja ja imetle teda.
Kalla talle peale koore-tilli-küüslaugu segu ja veel vett, nõnda, et parajalt kastet tekiks.
Pane jänes ahju tagasi ja keera kuumust vähemaks, nõnda, et tal seal just paras haududa oleks. Siis ei olegi enam muud, kui lase loomakesel lihtsalt valmis saada.
Mõistlik oleks millalgi maitsta, kas ehk soola ülearu pole saanud.
JÄNKUSALAT
Eelnevalt võiks varuda:
hiinakapsast
porrut
noori võilillelehti
nurmenukulehti
värsket kurki
tilli
hapukoort
soola
Haki väga terava noaga kogu roheline peale kurgi. Sega silo kausis, pigista peale sulle meeldiv kogus hapukoort ning puista sellele enne segamist noa- ehk näpuotsatäis soola.
Sassita ja paiguta valmiv salat külmkappi.
Ilmselt saab kohe valmis ka jänku.
Kuis see tõeks osutub, haki viimasena salatisse kurk ning sega taas.
Ümber laua juba kaua ootavatele sõpradele ei pea ilmselgelt mitu korda ütlema, et Tähelepanu! Valmis olla! Läks! Võid ju kahvliklõbina sekka mainida, et sul on tegelikult ka külma piima ja värsket leiba.
Riisi või praegu hoopis tõeliselt kasvada ihkavate ületalvekartulite peale aga ei ole küll mõtet seekord hinnalist kõhuruumi raisata.