Seeneaeg on nüüdseks juba läbi. Muidugi, akadeemik Erast Parmasto, tarkade inimeste seas teatud ka Seenevanana, oskab ilmselt aasta igal kuul metsast kotitäie seeni tuua, ent tema kaliibriga osavnäppe eriti palju ju pole. Enamus ei tunne ju lihtsamaidki seeni. Igal aastal ampsatakse ka mürgiseid, kui uudiseid uskuda.
?ampinjon pole seen
Ise ma suurem seenekorjaja ei ole ja ega ma ka seeni eriti ei tunne, kuid süüa meeldib mulle neid küll. Muidugi metsaseeni, ega ?ampinjon õige seen olegi.
Seenekastet võib valmistada sajal erineval moel. Mina eelistan teha hapukoorekastmena ja maitsestatud värske rohelisega. Iseenesest on seenekaste üks ütlemata lihtne toit.
*
Seenekastmeks on otstarbekas valida seened, mis ei vaja kupatamist, nagu puravikud, kuuseriisikad, kukeseened, tatikad jms. Võib ka pilvikuid lisada, kuid pilvik oleks mõistlik eelnevalt kergelt läbi keeta.
Nüüd aga kõigest järjekorras.
* Esmalt võta pisut võid ja kuumuta pannil kuni sulamiseni.
* Haki sisse mugulsibulat ja t?illit ning musta pipart.
* Prae, kuni sibul on kuldpruun ja lisa peeneks hakitud seened.
* Praadimise ajal lisa 1 küüs küüslauku ja paar vart värskeid koriandri- ja petersellilehti, samuti peeneks hakituna.
* Lisa maitse järgi soola.
Lihtsuse lõpetus
Kui seened on parajalt läbi praetud, vala hapukoorega üle ja lase veel mõni minut madalal tulel podiseda. Jahu ma kastmele ei pane, hapukoor teeb selle ise parajalt paksuks.
Miski pole seenekastme juurde parem kui värske keedukartul. Keelekastmeks sobib õlu või kali, aga miks mitte ka piim.