• Avaleht
  • Kontakt
  • Tellimine
  • Kultuurisündmused
  • Rubriigid

Maksamaalne õhtueine


08 May 2019 / 0 Comment / Number: Aprill 2019
Tweet



MAKSAGA MAKSAB JÄNNATA: Juku-Kalle Raid ja Toomas Kümmel piiluvad vanu märkmikke ning leiavad sealt inimkonna suure sõbra – maksa. Ega siin olegi miskit keerulist!

Reede õhtul pärast tööd sa poest tõenäoliselt enam värsket maksa ei leia. Seda mõnusam on laupäeva hommikul teha väike trett hoopis turule ning seejärel suvilasse või päris maale põgeneda. (Kui aga õnnestub leida külmutatud maksa ja isu reede õhtul siiski suur on, siis jäta jäätunud känkar täies vaakumpakendis suure potitäie käesooja vee sisse mõneks ajaks hulpima. Peale seda on maksahalgu märksa kergem saagida.)

Ajame maksa vardasse

Maks punases veinis

Varu:

seamaksa

odavat punast veini

sibulat

küüslauku

Cayenne’i pipart

soola

Lõika maks parajateks sõrmepaksusteks viiludeks ning aseta kausi põhja kiht viile. Raputa peale soola ja Cayenne’i pipart. Kata maksaviilud soovikohase hulga sibulaketaste ning küüslauguseibidega. Korda sama kihtide trikki, kuni kogu maks kaussi lebama on pandud. Vala peale nõnda palju punast veini, et kogu kupatus kaetud oleks ja unusta kausitäis tunnikeseks-paariks.

 

Maks valges veinis

Varu:

seamaksa

odavat valget veini

sidrunit

värsket tilli

soola

Viiluta maks mõnusateks näpupaksusteks viiludeks ja pane kausi põhja kiht. Raputa peale soola, hakitud tilli ning iga maksaviilu kohta pool viilu lõigatud suuremast või viil väiksemast sidrunist. Korda taas kihitrikki ning kummuta lõpuks kõige peale maksakihtide uppumiseni valget veini. Jäta kausitäis tunnikeseks-poolteiseks tõmbama.

Nüüd on paras aeg grillis söed hõõguma utsitada. Tunnikese-paari möödudes aja hästimarineerunud maksatükid varrastesse. Punase veini maksale lüki vahele sibulakettad marinaadist, valge veini maksale aga kooslebanud sidruniviilud. Grilli vardaid süte kohal umbes 15 minutit, kuni maks kaunilt brünetiks muutub.

Kõrvale sobib hammustada salatit, mis on kokku segatud värskest tomatist, tillist, suvikõrvitsast, sibulast, vähekesest soolast-piprast ning tilgast oliiviõlist. Kõige huvitavam osa maksasöömingust kuulub kahtlemata vaidlusele: kumba sorti maks maitsvam on? Maksal punases veinis on sõna otseses mõttes meeldivalt „tammine järelmaitse“.

Maks valges veinis aga sulab suus tõelise delikatess-pasteedina. Võta siis kinni – maitse asi. Õhtul, kui päike juba madalal ja nälg taas näpistamas, võiks proovida väikest maksavormi.

 

Maksavorm

Varu:

lõunasöögist üle jäänud grillitud maksa

keedetud kartuleid

sibulat

värsket tilli

rõõska koort

paar muna

soola

võid

Määri ahjuvorm võiga. Viiluta selle põhjale kiht keedukartuleid. Selle peale täringusuurusteks tükkideks lõigatud maks ning peeneks hakitud sibul-till. Maitsesta kergelt soolaga. Korda kihte kuni vorm täis või maks otsas. Pealmiseks kihiks jäägu kartulid. Klopi munad rõõsa koore või piimaga lahti, poeta sekka mõni tera soola ning kalla segu vormikihtidele. Küpseta ahjus keskmisel kuumusel, kuni vormi pind kuldseks muutub. Kruusitäis külma piima või keefiri aurava vormikuhjaga taldriku kõrval ning mõni viil oma aia tomatit muudavad õhtusöögi täiuslikuks!

Kirjutas: Juku-Kalle Raid


Related Posts



Sajandi jagu kodumaist metsandust
mai 8, 2019

Tärkav ning kaduv aed
mai 8, 2019
Ained pole hirmsad, inimesed on hirmsad
mai 8, 2019

  • Teemad:

    • Ajalugu
    • Akadeemiline KesKus
    • Arhiiv
    • Arvamused
    • Eesti
    • Essee
    • Film
    • Juhtkiri
    • Kirjandus
    • Kirjastaja soovitab
    • Köök
    • Kunst
    • Loodus
    • Metsiku Eesti lood
    • Mood/Disain
    • Muusika
    • Pealugu
    • Persoon
    • Teater
    • Välis



Kentmanni 4 / Sakala 10, Tallinn 10116