Haa – mulle meeldib kuum. see teeb mu näljaseks. Olen suviõgik! Sel ajal, kui mõned poevad märgade tekkide alla, araablased toodavad juurde liivakuhelikke, mille alla peita kaamleid ja arhitektuurimälestisi, laplased võtavad soolikad selgroo küljest ja laotavad endid moskiitodele digitaalfotode tegemiseks, sel ajal tunnen mina, et suvi on alanud ja võiks minna tennist mängima.
Lähen. Heidan asfaldile maha – kuum! – nööbin paelad lahti, kujutlen, et mu alumine osa on heledast kummist ning ülemine kõrgekvaliteetsest puuvillriidest. Ootan, et maailm mind endale jalga paneks. Mängin tennist kuni jaksan, seejärel ärkan ning täheldan, et isegi ketsi pole must saanud. Oo juuli! Kummalised on Sinu teed ja toimetamised, iseäralikud Su käigud. Edu sees, supp valmimata.
PODISEJAD TULEL
Mõned teevad heina, aga mina eelistan õlut. Juuli olla ju aasta kõige kuivem kuu. Mida sellest järeldada?
Täiesti ilmselt seda, et peaks valmistama aasta kõige märjemaid toite. Tõepoolest, kõik, kes te olete aasta jooksul suppe keetnud, pange nad tulele ka juulikkus. Köögist oleks küll mõistlik lahkuda, kui pole terast soovi riskida südame- aju- maksa- kopsuhautise või märksa tõenäolikumalt – rabandusega. Mingil hetkel siiski minge ja keerake oma podisejalt tuli alt ning lahkuge taas paariks tunniks. Seejärel püreerige saadud leige plöga kodumasinas või ajage käsitsi läbi sõela ning asetage kausitäis kahtlase väljanägemisega ollust külmikusse. Külmikus hoidke suve jooksul pidevalt (!) üks riiul jookidest vaba. Vahel on süüa ka vaja. Homme sööge.
Enne söömist maitsestage, sest jahe asi annab maitset kehvemini välja kui soe. Tehke nõnda mitme supiga ja mitu korda.
TÕELINE OKRO?KA
Kõige labasema okro?ka saate, kui ostate teile meeldivat kartulisalatit näiteks kilo ning lisate sellele liitri külma petti ja tublisti sinepit ning soola. Kui tahate ise hakkida, pange keefir ja pett külmikusse ootama – ei ole sitemat kui soe okro?ka – ning hakkige keeduvorsti, keedukartulit, rohesibulat, tilli, värsket ja haput kurki ning veel värsket hapukurki, tegelikult kõiksugu värsket stuffi, mis näppu jääb, ja keerake segamini.
Õige venelane keeraks kaljaga segamini, aga hääd kuiva kalja meil pole, kõik puha magusad. Kui siiski tahate kaljasuppi, ostke soomemaine kodukaljapakk (see, millest saab 9 liitrit) ning muutke juhendit. Pange kümneliitrisse ämbrisse 8 l leiget vett ja kõik kolm linnasepakikest, suhkrut andke pool kilo ehk vähem kui näidustet. Pärm pange kõik. Ja lahtiselt laske käärida kauem, et pärm suhkrut rohkem sööks. Muidu aga juhiste järgi. Pudeldamine jne et külma seisma veel ööpäevaks.
Ja igasse pudelisse pange kild sidrunit ja paar rosinat, ja hoidke tõesti ööpäev külmas, saab hüva maitse ja vurts koguneb sisse.
Nüüd te vannute varsti, et ma oleks nii head sööki / jooki pidanud juba enne suve soovitama. Ei ole siin midagi, suvesid palju veel ees. Ilusat!