Maikuus säriseb inimese sees mitu asja korraga: kevadevaim, talveviha ja suveootus. Tahaks korraga kõigist tükke rebida, avada kolp, heita nood rebendised kuum õhkvale ajupannile ja säristada, säristada, säristada?
MÄTTALE KÕIGEPEALT
Mõni päev pakub õhtuks külmavalu ja pajaroad siirduvad avarüpitsi ootvel ahjudesse, rasked napsud keredesse, teine leebe hommik on nii suvine, et vaid jahedasse kapsalehesse keeratud makrapulk leiab põhjendust kõiksuse palge ees. Ja siis veel see maikuiste ajahetkede enamus, kevadine demokraatlik valimisvõitja, mis ritsikaparvena meeltesse röögib: mättale, mättale, mehed, kõhud on tühjad ja kainused kisuvad kõrvust!
Mida teha? Ei muud kui süüa. Et iseoma tarkusest väheks jääda võib ja et aprillikuu ajalehes aprillinalja vabandusel mitte üht retsepti ei olnud, tulgu siinkohal kohe mitu ja mitmest aegkonnast.
MIDAGI SIGAST JA WANA
Talveviha vasta aitab “Tulus majapidamise ja kokaraamat”, trükiaastat ei tea, aga et retseptid käivad a la “poole kopka eest jahu”, siis ilmsesti tsaariaegne. Säält tuleb lihtne “Sealiha praad”: “Juba terwishoiu põhjustel peab sealiha hästi läbi küpsetama, sellepärast lisatakse sealiha praadidele natukene rohkem wett juurde kui teistele praadidele. On liha kergelt loputatud, seatakse ta soola peale puistates ja weega poolelti kaetult praepanniga hästi köetud ahju. Rasw, mis wälja praeb, wõetakse aegamisi ära. On wesi tubliste ära auranud, lisatakse aegajalt natuke keewa wett juurde,
ka panni äärtele kogunud kamar kaabitakse kaste sisse tagasi. Soowi järele wõib ½ tundi enne lauale andmist 2 hapu õuna ja 3-4 nelgitera kastesse keema panna. Lõpupoolel praadi enam ei kasteta, et ta pealt ilusaks krõbedaks tõmbaks.”
EDASI KUUEKÜMNENDATESSE
Kevadevaimu tasakaalustamiseks pakuksin välja midagi õõvastavalt rauget, näiteks tangukohupiimakotletid raamatust “Valik toiduretsepte”, autoriteks M.Eesmaa, A.Küüsvek, S.Masso. Aasta 1965, tingtrükipoognaid 10,9, trükikoda “Punane Täht”. Et: “1 kl. tangu, 3 kl. vett, soola, 1 sl suhkrut, 100 g kohupiima, 1 muna, riivsaia, 50 g rasva või oliiviõli. Keeva, soola ja suhkruga maitsestatud vette puistata pestud tangud ja kesta paks puder. Pooljahtunud pudrule lisada peeneks hõõrutud kohupiim ja toores muna. Riivsaias veeretades vormida kotletid ja praadida rasvas. Lauale anda kuumalt, lisandiks hapukoor või sulavõi.” Kõlab jäledalt? Kõlab jah. A tegelt on täitsa hea. Ma muidugi soovitaksin natuke meelepärast maitsestust lisada.
VIIMAKS KAHEKSAKÜMNENDAID
Ja nüüd suveootamise jälgandsalat. Impulss säherduse tegemiseks koos juhisega pärineb köögiriistu promovast tillukesest tisajn teosest “Cooking tools” (ChicSimple, Thames&Hudson, 1986): Võtke miskit kuramuse kapsast (minu sõnastus), näiteks häid maikuiseid nõgeseid ja visake suur kuhi suurde potitäide keeva vette. Laske keeda ja kurnake sõelale, siis jahutage külma vee all ja nõrutage. Laske sutsuke hääd õli kuumal pannil tuliseks ja visake nõrutet hein pannile. Praadige ja segage, kuni vesi välja läeb. Kallake kaussi ja keerake palsamäädika, soola ja vastpurustet pipraga segi. Täitsa mõnus taimesolk, aga liha olgu teil juba omal kombel valmis kohmitsetud.
Ja kõik need muud setud. Häid maid, õu mai kaad!