• Avaleht
  • Kontakt
  • Tellimine
  • Kultuurisündmused
  • Rubriigid

Ai, karulauk tuleb jälle!


10 May 2022 / 0 Comment / Number: Aprill 2022
Tweet



Mingil ajal tabas Eestit täielik karulauguhullus. Normaalsemad inimesed hakkasid seda hüva taime isegi kartma, kuna sõna „karulauk“ taustal heiastusid hipsterid, lõhnastatud habemed, moodsad ajad, trendipeded ja muu Telliskivi rahvas. Karulauk ei ole selles süüdi, ütlevad Juku-Kalle Raid ja Toomas Kümmel.

Veel mõned aastad tagasi ei teadnud selle küüslaugule lähedase taime müüjad, et „tšeremtša“ on eesti keeles „karulauk“. Siis äkki avastasid karulaugu kõik lollpead. Nüüd on asi väheke maha rahunenud, võib hüva laugu juurde tagasi pöörduda.

Kes ta on?

Karulauk kasvab Ida- ja Lääne-Eestis ning saartel. Saaremaal võib leida karulaugu kasvukohti, kus ta padjanditena katab mitu hektarit salumetsa alust. Aga Eestiski on juba nii, et kasvukohti on parem mitte öelda, sest ikka võib leiduda mõni hull, kes ekskavaatori ja buldooseriga lauku korjama tõttab.

Et lollusi vältida, kasvatage ise, mõmmikud! Karulauku tasub istutada koduaeda veidi varjulisemasse ning niiskesse kohta. Karulauk paljuneb seemnete kaudu ja mõne aasta pärast on ta end kenasti laiali külvanud. Vanemad inimesed kindlasti mäletavad, et kui lehmad sõid heinamaal, kus servas kasvas ka karulauk, siis oli piim pärast kibe. Lääne-Harjumaal kutsutaksegi seda lauku ka metsikuks küüslauguks.

Kevadeti on karulauk esimene vitamiiniallikas. Salatina! Söögiks kasutada kõlbab teda kuni õitsema hakkamiseni juuni algul. Söögiks ja ka ravimina kasutatakse laugulehti. Neis on palju C-vitamiini, 15–20 korda rohkem kui sidrunis; eeterlikku õli, glükosiidalaniini ja looduslikku antibiootikumi – lüsotsüümi. Teda tarvitatakse ateroskleroosi ja skorbuudi vastu. Karulaugul on ka tugev antibiootiline toime. Teda on hea tarvitada viirushaiguste ja gripi profülaktikas ning ravis.

Marinaadist – ja mitte ainult

Ja muidugi on karulauk suurepärane söögitaim. Tema nimetus – soome keeles karhunlaukka, läti keeles lakši, inglise keeles bear’s garlic ja ramson, saksa keeles bären-lauch viitaks justkui karudele. Räägitakse, et talveunest ärgates söövad karud kevadel esimesena just seda taime. Karulauk on söögiks populaarne Kaukaasias, Kaug-Idas, Hiinas ja Koreas. Aga Venemaa lääneosas ja Ukrainas seda taime eriti ei kasutata. Nii ka Lääne-Euroopas. Oleme meie targemad.

Karulaugu lehtedest valmistatakse pikantset lisandit liha- ja kalatoitudele. Selleks keedetakse lehed väheses vees, lastakse nõrguda ja marineeritakse äädikas või äädika ja toiduõli segus, mis on maitsestatud vähese soola ja pipraga.

Üks järeleproovitud ja äge marineerimisviis oleks selline:

Marinaad

1 liiter vett

1 teelusikas äädikat

50 grammi soola

50 grammi suhkrut

10–12 tera musta pipart

2–3 tera rohelist pipart

2–3 nelki

Karulaugu lehed asetada tihedalt purki, valada keeva veega üle, jätta kaetud purgis ööpäevaks seisma. Seejärel valada vesi ära ning valada asemele marinaad, sulgeda purk hermeetiliselt. Talvel on tuju hea.

Kirjutas: Kultuuri KesKus

Jutt autori kohta

Related Posts


Vastik väike inimene
mai 11, 2022

Küüditamisest ateljeesse maha jäänud materjal
mai 11, 2022

Kadri Voorand lebab kontsertlesilas
mai 11, 2022

  • Teemad:

    • Ajalugu
    • Akadeemiline KesKus
    • Arhiiv
    • Arvamused
    • Eesti
    • Essee
    • Film
    • Juhtkiri
    • Kirjandus
    • Kirjastaja soovitab
    • Köök
    • Kunst
    • Loodus
    • Metsiku Eesti lood
    • Mood/Disain
    • Muusika
    • Pealugu
    • Persoon
    • Teater
    • Toimetuse veerg
    • Välis



Kentmanni 4 / Sakala 10, Tallinn 10116